< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Az MKP elnöke magyar állampolgárságot kért

| Mobile | RSS

Az MKP elnöke magyar állampolgárságot kért

Magyar állampolgárságot kért Berényi József, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke – közölte a politikus kedden újságírókkal. “Hétfőn felkerestem a Magyar Köztársaság pozsonyi konzulátusát, mert – ahogy már korábban jeleztem – szeretnék kettős állampolgár lenni” – jelentette ki Berényi. Azt állítja: nem tart attól, hogy lépése következtében elveszítheti szlovák állampolgárságát, mert a kormánykoalíció korábban közölte, hogy februárban és márciusban módosítják a szlovák állampolgársági törvényt, s a kettős állampolgárokat büntető cikkely kikerül a jogszabályból. “Amennyiben ezt az ígéretüket betartják, nem kellene elveszítenem szlovák állampolgárságom” – tette hozzá a parlamenten kívüli párt elnöke.

Berényi már szombaton jelezte, hogy kérni fogja honosítását. “Azt gondolom, hogy az egyetlen szlovákiai magyar párt elnökeként ez kutyakötelességem” – mondta akkor a pozsonyi SITA hírügynökségnek. “Kettős identitásom van, s ez most papíron is meg lehetne erősítve. Szlovákiával és a szlovák állampolgársággal a politika, a kultúra, a törvényes keretek és folytathatnám, hogy még mi minden köt össze. A Magyar Köztársasággal a közös kultúra, a közös történelem és az anyanyelv köt össze” – szögezte le az MKP vezetője.

Berényi lépését a szlovák hatóságok eddig nem kommentálták. A politikusok közül is mindössze Rafael Rafaj, a magyarellenes Szlovák Nemzeti Párt (SNS) frakcióvezetője nyilatkozott úgy, hogy az MKP elnöke “erőnek erejével ideiglenes mártírt szeretne magából csinálni”.

forrás MTI

Leave a Reply 876 megnézve, 2 alkalommal mai nap |