< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Brazília

| Mobile | RSS

Brazília

2011. január 5. | hozzászólás | Közélet

Az Amazonas, a vérpezsdítő riói karnevál és az ínycsiklandozóan finom, aranybarna kávé országa. A brazil konyha az indiánok, az afrikai rabszolgák és a portugál telepesek étkezési kultúráját az egyes területekre jellemző különleges alapanyagokkal ötvözi. Varázsoljuk asztalunkra a trópusok hangulatát!
Hirdetés
Rio de Janeiro ez év áprilisában ünnepelte felfededezésének 504. évfordulóját. A város területére 1502. január elsején lépett először fehér ember. Minthogy épp január volt, “Janeiro”-nak nevezték a helyet, amelyet később megtoldottak a “Rio” elnevezéssel, mivel a festői öbölt folyótorkolatnak hitték…

Brazília sokszínűsége kedvező éghajlati adottságai mellett valószínűleg abból fakad, hogy az elmúlt évszázadok folyamán különböző kultúrák összeolvadásának helyszínévé vált. Az ország “fiatal”, természeti kincsei, hangulatos városai, egzotikus ételei, és a Rióban található Krisztus szobor a világ minden tájáról vonzza a látogatókat. A lakosság rendkívül színes összetételű, mégsem vitatéma a származás: olaszok, arabok, japánok és afrikaiak élnek békésen egymás mellett – brazilként.
A brazil konyha alapjai

A brazilok legfontosabb alapanyagai a rizs és a bab. Nemzeti ételük, a „feijoada completa” egy rizses egytálétel, melyet különféle húsfeltétekkel, hagymás-paprikás szósszal és salátával tálalnak.
A levesek nem túl népszerűek Brazíliában, helyette könnyű, olajos vagy ecetes dresszinggel készült salátákat, illetve főtt, fűszeres zöldségeket fogyasztanak előételként. Kedvelt növényük a xuxu, amely leginkább a sárgarépához hasonlítható. Főétkezések alkalmával leggyakrabban marha-, sertés- vagy baromfihúst fogyasztanak. A halakat zöldséggel – rákból vagy kókusztejből készült – szószokkal tálalják. Köretként rizst, zöldségeket, maniókát és batátát (édesburgonyát) esznek. Desszertjeik a magyar konyhához képest talán egy picit túl édesek. Tortáikat nem vajas krémmel vonják be, inkább friss tejszínhabot és gyümölcsöket használnak.
A brazilok rengeteg üdítőitalt fogyasztanak, és a frissen facsart gyümölcslét is rengeteg cukorral kínálják. Leghíresebb aperitifjeik a “batidák”, amelyeket gyümölcsléből, cukornádpálinkából és rumból kevernek.
Nem lenne teljes a kép, ha nem ejtenénk szót a híres brazil kávéról, amelyet úton-útfélen isznak, a boltokban pedig ingyen kínálják a vásárlóknak. Egyetlen „hibája”, hogy az európai feketekávéhoz szokott gyomornak harmatgyenge, ráadásul rendszeresen túlédesítik. Az apró üvegpoharakban felszolgált kávéból a helyiek tucatnál is többet isznak naponta.
Tájak és népek

* Északon, az esőerdők világát indiánok, meszticek lakják, akik főleg halat, zöldségeket, maniókát, mogyorót, trópusi gyümölcsöket fogyasztanak.
* Tőlük keletre száraz vidék terül el, amely a marhatenyésztéséről nevezetes, de cukornád és a kakaócserje is bőségesen terem errefelé. A belső, szárazabb vidékeken gyakran készül az étel szárított húsból, rizs- és babkörettel. A tengerparton halak, kagylók, trópusi gyümölcsök között dúskálhatnak a turisták.
* A közép-nyugati régió a nyílt szavannák, a préri világa. Folyami hal, marha, disznó, szója, rizs, manióka, gabona a legfontosabb élelmiszerek az itt élők számára.
* A dél-keleti területek konyhaművészetén szinte az összes bevándorló népcsoport nyomot hagyott. Errefelé legváltozatosabb a konyha, és itt található Rio de Janeiro is. Kukorica, disznóhús, bab és a híres érlelt sajtok gyakori alapanyagai a különböző fogásoknak. Rióban inkább fekete, Sao Paulóban vörös, míg Minas Geraisban fekete és vörös babot használnak.
* Délen, a Rio Grande vidékén a gauchók, azaz a brazil cowboyok szárított, sózott húsokból főtt ételei népszerűek. Ezen a területen a bevándorló európai telepesek honosították meg a zöldségeket, a szőlőművelést és a tejtermékeket.
forrás brasil konyha,hu

Leave a Reply 263 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: