< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Hatalmas pofont kapott Orbán: “Alkalmatlan az EU vezetésére”

| Mobile | RSS

Hatalmas pofont kapott Orbán: “Alkalmatlan az EU vezetésére”

Magyarország: Egypártrendszer címen közölt szerkesztőségi vezércikket szerdai számában a baloldali Guardian. A brit lap szerint Orbán “a legkevésbé alkalmas ember Európában” az EU előtt álló feladatok levezénylésére. Közben kiderült: a Médiatörvény angol fordításából kimaradtak paragrafusok, a médiahatóság szerint azért, mert nem lényegesek.
Az EU-nak mindent meg kell tennie a magyarországi sajtószabadság védelmében, mert a Fidesz egypártrendszerével szemben csak a sajtó léphet fel, írja szerkesztőségi vezércikkében a Guardian. A brit lap szerint Orbán “a legkevésbé alkalmas ember Európában” az EU előtt álló feladatok levezénylésére – idézi a cikket az Index.

A hírportál emlékeztet: az angolszász sajtóban gyakoriak a véleménycikkek, de szerkesztőségi vezércikket csak a legfontosabbnak tartott kérdésekben közölnek. Hogy most Orbán Viktorral és a Fidesz kormányzásával foglalkoznak ilyen formában, annak az az oka, hogy Magyarország tölti be fél éven át az EU elnöki tisztét. Márpedig a Guardian szerint Orbán Viktor „az utolsó ember Európában, aki alkalmas” a feladatra.

A cikkben megemlékeznek a Fidesz áprilisi választási győzelméről, amit Orbán forradalomnak nevezett. Az azóta eltelt idő történései közül kiemelik az alkotmánybírósági jogkörök szűkítését, az utolsó független intézménynek nevezett Magyar Nemzeti Bank elleni támadást, illetve a médiatörvényt, amely „bénító bírságokat szabhat ki, ha egy tudósítást kiegyensúlyozatlannak, erkölcstelennek, vagy az »emberi méltóságot sértőnek« talál”. „Mindenki eldöntheti, hogy milyen színű ez a forradalom” – áll a cikkben, ami a folytatásban megjegyzi, hogy Magyarország problémái a soros elnökség miatt immár Európa problémái.

A Guardian szerint az EU-ra nagy feladatok várnak a következő hónapokban, le kell zárni a csatlakozási tárgyalásokat Horvátországgal, le kell bonyolítani Románia és Bulgária csatlakozását a schengeni övezethez, meg kell tárgyalni a romák integrációját és megállapodásra kell jutni az EU új gazdaságirányítási modelljéről. A lap szerint Orbán eddigi egyetlen hozzájárulása ezekhez a témákhoz a külhoni állampolgárság bevezetése volt, de ezzel is csak „a múlt szellemeit ébresztette fel”.

A lap szerint Orbán nacionalista forradalma leginkább a Kaczyinski-ikrek rosszemlékű lengyelországi kormányzására emlékeztet, azzal a nem lényegtelen különbséggel, hogy Lengyelország nagy, Magyarország viszont szinte teljes egészében a német befektetői kedvtől függ. És bár a gazdasági nehézségekben megkerülhetetlen az előző kormányok felelőssége, Orbán Viktor sem javított a helyzeten az IMF elüldözésével és a válságadók bevezetésével. „Orbán úr kirúgta az IMF-et, mondván Magyarország a piacon is tud pénzt szerezni” – írják, de a válságadók bevezetésével „sokkal fontosabb lábakra is rálépett”. „Magyarország, most már gyakorlatilag egy párt uralma alatt, lehet populista, kirekesztő és szegény, vagy szerezhet külföldi befektetőket” – írják. Az EU-nak pedig mindent meg kell tennie a magyarországi sajtószabadságért, hiszen politikai ellenzék hiányában csak a sajtó ellenőrizheti a hatalmat, összegzik véleményüket.

A ZDF főszerkesztője szerint Magyarországon nincs alapja a sajtószabadságnak

Január elseje óta Magyarországon nincs alapja a sajtószabadságnak és a sajtó sokszínűségének – jelentette ki a német közszolgálati televízió (ZDF) főszerkesztője. Az adó politikai háttérműsorának, a Heute Journalnak hétfő esti adásában elhangzott kommentárjában Peter Frey úgy vélekedett: a médiatörvény nemcsak a tízmillió magyart érinti, de valamennyi európait – és kínos helyzetbe hozza az Európai Unió többi 26 tagjának állam- és kormányfőit is. Elég baj, hogy Silvio Berlusconi és Nicolas Sarkozy rendben lévőnek találja a kormányhű és kegyencek által irányított médiát. Ám hogy az EU új elnöke sebtében felszámolja Európa egyik legfontosabb vívmányát, az minőségileg mást jelent – tette hozzá.

“Ha a német kancellár a jövőben bírálja a pekingi vagy moszkvai kormányt azért, mert újságírókat üldöznek, vagy blokkolják az internetet, akkor azok nyugodtan mutogathatnak Budapestre. Így veszíti el Európa, így veszítjük el mi a szavahihetőségünket. Természetesen bírálnunk kell Lukasenkát és Fehéroroszországot, vagy a teheráni mollákat, amiért őrizetbe vettek két német újságírót. Ám az igazi próbakövünk Magyarország” – hangsúlyozta ZDF főszerkesztője.

Véleménye szerint Európa közepén komoly csorba esik egy alapvető jogon. “Orbán médiatörvénye nem bocsánatos bűn. Demokrácia és piacgazdaság már régóta nem számítanak ikertestvéreknek. A szabadság kijár a piacnak – de nem a kényelmetlen gondolatoknak. Növekedés kapitalizmus és fogyasztás által – de bírálat nélkül: ez egy veszedelmes bacilus, amely világszerte terjedőben van. Ha Európa nem áll ellen e bacilusnak, akkor önmagát és legjobb értékeit adja fel. Mindaddig, amíg Orbán médiatörvénye hatályban van, Budapest nem sütkérezhet Európa vezetője szerepének ragyogásában. Diplomáciai baráti gesztusok, mint az EU csúcsvezetőinek bemutatkozó látogatása gyávaságot jelentenek, mosolygást egy cenzor oldalán. Az (uniós) csúcstalálkozókon megszokott családi fotó szégyen volna Angela Merkelre és kollégáira nézve. Most nemcsak az eurónak, de a szabadságnak is védőernyőre van szüksége Európában” – zárta kommentárját a ZDF főszerkesztője.

Hiányos fordítást küldött a kormány Brüsszelbe

Kihagyott a médiatörvény angol fordításából egy sor paragrafust a kormány, így hiába olvassák el azt az Európai Bizottság szakemberei, nem tudják meg belőle például azt, hogy Magyarországon évekkel elhalasztották a digitális átállást – írja az Origo.

Például nem szerepelnek benne az átmeneti rendelkezések, és az a rész, amely azt sorolja fel, milyen más jogszabályok módosulnak a törvénnyel. Többek között kimaradt a fordításból a digitális átállás szabályairól szóló, 2007-ben elfogadott törvény módosítása, amelynek egyik legfontosabb pontja, hogy az új törvény évekkel kitolja a digitális átállás 2011. december 31-re kitűzött határidejét. Az új szabály szerint a digitális átállás végső határideje akár 2014 végéig is elhúzódhat.

A digitális átállás időpontját elhalasztó paragrafus a végszavazás előtt, az utolsó pillanatban benyújtott módosító indítványokkal került bele az új médiatörvénybe. A korábbi törvényben a 2011 végére kitűzött időpontot nem önkényesen, hanem az európai szabályozás alapján határozták meg. Az Európai Bizottság az időpontot előíró direktíván kívül is többször sürgette az elmúlt években a tagországokat, hogy gyorsítsák fel és legkésőbb 2012 végéig fejezzék be a digitális átállást.

Nincsenek benne az angol fordításban a médiatörvénynek azok a paragrafusai sem, amelyek az átmeneti rendelkezéseket írják elő, így például hiányzik az a rész, amelyből kiderül, hogy a hatóság csak 2011. július 1-e után elkövetett jogsértésekért indíthat hatósági eljárást a médiával szemben. Ezt azt is jelenti, hogy a június 30-ig tartó magyar EU-elnökség ideje alatt nem fognak eljárást indítani a médiatörvény megsértése miatt.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság időközben közleményt adott ki. Elismerik a hiányosságokat, mint mondják “első lépésben” a törvény “lényegi részét” fordíttatták le. A hiányzó passzusokról azt írják, hogy azok “átmeneti rendelkezések, ideiglenes intézkedéseket tartalmaznak, illetve a hatályukat vesztő jogszabályokról szóló paragrafusok”, így a hatóság megítélése szerint “nem befolyásolják a médiatörvény megértését”. – A hiányzó paragrafusok fordítása jelenleg is zajlik, azokat folyamatosan publikáljuk – teszik hozzá.
forrás 168 óra online

Leave a Reply 270 megnézve, 1 alkalommal mai nap |