< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: A szemektől kel életre az arc

| Mobile | RSS

A szemektől kel életre az arc

2011. január 6. | hozzászólás | Kultúra

Egy amerikai tanulmány szerint egy arcnak igencsak hasonlítania kell egy emberi ábrázathoz ahhoz, hogy élőnek tűnjön, és ebben a szemek játsszák a főszerepet. Számtalan film próbált sikertelenül élethű emberi animációkat készíteni. A Polar Express élettelen arcai például feszültséget idéztek elő az emberekben, mert próbáltak életszerűek lenni, csak nem egészen sikerült nekik. Az emberek bármibe képesek belelátni egy arcot – a Holdba, egy pirítósba, két pontba és egy vonalba – de sokkal jobban diszkriminálunk, ha arról van szó, mi élő és mi nem.

Thalia Wheatley és Christine Looser, az amerikai Dartmouth College kutatói ezért meg akarták határozni azt a pontot, amelytől élőnek tűnik már egy arc. Looser sorra látogatta New Hampshire játékboltjait, és lefényképezte a játékbabák arcait. A kutatók minden egyes baba arcát megpróbálták összepárosítani egy hasonló kinézetű emberi arccal, majd a számítógépen összemosták a kettőt – írja a ScienceDaily tudományos hírportál (www.sciencedaily.com).

Az ember-baba átmenetekből készült képeket önkénteseknek mutatták meg, akiknek el kellett dönteniük, mely képek készültek emberről, és melyek babáról. A vízválasztó a két arc közötti út kétharmadánál helyezkedett el, az emberihez közelebb. Egy másik kísérlettel kimutatták, hogy a szemek a legfontosabbak az élet meghatározásában.

Az eredmények arra utalnak, hogy az emberek alaposan megvizsgálnak egy arcot, különös tekintettel a szemekre, mielőtt eldöntenék, hogy élő-e – írják a kutatók a Psychological Science című szaklapban. Az arccal rendelkező tárgyak emberinek látszhatnak, de amennyiben különbséget tudunk tenni élő és élettelen között, szociális energiáinkat olyan arcoknak tartogathatjuk, amelyek képesek gondolkodni, érezni és kommunikálni.

forrás MTI

Leave a Reply 252 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: