< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Nem készülnek tömeges hitelfelmondásra a bankok

| Mobile | RSS

Nem készülnek tömeges hitelfelmondásra a bankok

2011. január 7. | hozzászólás | Közélet

Az Erste Bank nem készül tömeges hitelszerződés felmondásra, és behajtási folyamatainak szigorítását sem tervezi; a Raiffeisen Banknál nincs tömeges, meghatározott időpontra időzített hitelfelmondás – reagáltak a hitelintézetek a Magyar Nemzet pénteki cikkére. Mindkét bank hangsúlyozta: a végrehajtás csak a legvégső megoldás lehet. A napilap pénteki számában megjelent cikk szerint két bank összesen tízezer hitelszerződés egyidejű felmondását készítette elő a napokban, a végrehajtások előkészületeivel így akkor végezhetnek, amikor lejár a kilakoltatási moratórium. A napilap “piaci körökből származó értesülésekre” hivatkozva azt írta: a két pénzintézet a Raiffeisen és az Erste lehet.

“A sajtóban ma megjelent híresztelésekkel ellentétben nem készül tömeges hitelszerződés felmondásra, és behajtási folyamatainak szigorítását sem tervezi az Erste Bank Hungary Zrt. A hitelintézet eddig sem indított el kilakoltatási eljárásokat, és ezután sem tervez ilyen intézkedéseket” – közölte az Erste az MTI-vel. A bank hangsúlyozta: minden pénzintézetnek, így az Erste Banknak is alapvető érdeke, hogy hitellel rendelkező ügyfelei teljesíteni tudják kötelezettségeiket, és ne kerüljön sor a szerződés felmondására. A bank mindent elkövet annak érdekében, hogy az ügyfél és a bank számára egyaránt elfogadható, hosszú távú megoldást találjon, és csak a legvégső esetben indítja el a felmondást.

Az Erste még a szerződés felmondása után is kész megállapodni bajba jutott ügyfeleivel. Hónapról hónapra egyre több olyan ügyféllel születik fizetés-átütemezési megállapodás, aki a felmondás kézhezvétele előtt nem mutatott fizetési hajlandóságot – közölte a bank. Nem véletlen, hogy az Erste Bank az elsők között vezetett be könnyítéseket törlesztési nehézségekkel szembesülő ügyfeleinek megsegítésére, akár jogszabály által szabályozott, akár saját hatáskörben kidolgozott lehetőségekről volt szó. A bank célja az, hogy a bajba jutott ügyfelek minél kisebb áldozatokkal vészeljék át a nehezebb időszakot – hangsúlyozta az Erste.

A Raiffeisen Bank is arról tájékoztatta az MTI-t, hogy nincs tömeges, meghatározott időpontra időzített hitelfelmondás a banknál; a hitelszerződések egyedi kezelése miatt a felmondási időpontok is egyediek (általános esetben az ügyfél hiteltörlesztésének 180. késedelmes napján történik). A banknak nem célja a felmondások számának növelése, sőt, az a törekvése, hogy csökkenjen – hangsúlyozta a hitelintézet.

A Raiffeisen közlése szerint a korábban már felmondott jelzáloghiteles ügyfeleik kapnak tájékoztató levelet, amelyben a bank egyeztetést kezdeményez a tartozás rendezéséről, megbízott partnerein keresztül. Az egyeztetés célja, hogy azon ügyfeleknek is lehetőséget biztosítsanak a végrehajtási eljárás elkerülésére, akiknek már korábban felmondták a hitelügyletét. Az ebben érintett ügyek száma a bank szerint töredéke a Magyar Nemzet cikkében említett számnak. A Raiffeisen Bank közölte: minden esetben a jogszabályokat, és a banki magatartási kódex előírásait betartva jár el; törekvése, hogy az ügyféllel közösen mindkét fél számára elfogadható megoldást – például hitel-átütemezés, ideiglenes törlesztőrészlet-csökkentés – találjon. A végrehajtás csak a legvégső megoldás lehet – tették hozzá.

forrás MTI

Leave a Reply 241 megnézve, 2 alkalommal mai nap |
Tags: