< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Orbán: nem élhetünk úgy a jövőben, mint az utóbbi húsz évben

| Mobile | RSS

Orbán: nem élhetünk úgy a jövőben, mint az utóbbi húsz évben

Az euró erősítését, az unió bővítésének fontosságát és az energiabiztonságot emelte ki a soros elnökség céljaival kapcsolatban a miniszterelnök a José Manuel Barrosoval tartott közös sajtótájékoztatón. Orbán Viktor szólt arról is, hogy a kormány mindent megtesz azért, hogy a médiatörvény körüli vita ne nehezítse az Európai Unió munkáját, és ne akadályozza a magyar elnökség sikerességét

Barroso: hiszek Magyarország demokráciájában

Orbán Viktor a legtöbb uniós tagállam vezetőjével tárgyalt a január elsejével kezdődő féléves soros elnökség előtti hónapokban. Ez jó alap lehet a sikerhez – mondta a miniszterelnök a José Manuel Barrosoval, az Európai Bizottság elnökével folytatott tárgyalást követően tartott közös sajtótájékoztatón.

A miniszterelnök kiemelte az euró erősítésének fontosságát és az unió bővítésének lehetőségeit. Fontos feladat a bővítési optimizmus megerősítése is – mondta a miniszterelnök, hozzátéve: az uniós tagállamoknak hinniük kell abban, hogy a balkáni országok integrálása fontos szempont, ideértve Szerbiát is.

Harmadik fontos kérdés az energiakérdés – hangoztatta. A februári energiacsús elsődleges feladata a belső energiapiac szabaddá tétele és az energiabiztonság megteremtése. A csúcs előtt még létrehozzuk a szlovák – magyar gázrendszerek interkollektorát és létrejön ez első európai észak-déli energiahálózat is – mondta Orbán Viktor.

A magyar elnökség sikeressége múlik a magyar gazdaság sikerességén is – mondta a miniszterelnök. Magyarország európai kötelezettségének is tekinti, hogy pénzügyi fegyelemből példát mutasson. A sikeres elnökség további feltétele az is, hogy rossz politikai viták ne árnyékolják be az elnökséget. “Itt állunk a legrosszabbul” – állapította meg, utalva a médiatörvényt külföldi ért támadásokra.

Orbán Viktor a sajtótájékoztatón a médiatörvénnyel kapcsolatban elmondta, hogy figyelik a törvény gyakorlati megvalósulását, s amennyiben aggályok adódnának, akkor azt készek orvosolni.

A miniszterelnök közölte: a médiatörvény európai minőségét illetően úgy gondolja, a bizottság a megfelelő jogi vizsgálatok elvégzése után “mindannyiunkat megnyugtató jogi szakvéleményt” ad arról, hogy a vita alatt álló jogszabály az EU-s elvekkel, bevett jogszabályi megoldásokkal összhangban van-e, vagy sem.

“Biztos vagyok benne, hogy Magyarország számára diszkriminációmentes jogi véleményt fognak elkészíteni” – mondta, a kormányfő. Hozzátéve: „mindent megteszünk, hogy a médiatörvény körüli vita ne nehezítse az Európai Unió munkáját, a sikeres magyar elnökségi munkát”.

Orbán Viktor szerint Európa jó esélyekkel vág neki a következő fél évnek.

Magyarországon a felismerés megszületett – nyilatkozta a miniszterelnök. Hozzátéve: „a következő 15-20 évben nem élhetünk úgy, ahogy eddig tettük (…) másként élni mint eddig, az komoly feladat” – mondta, s felhívta a figyelmet arra, hogy rugalmas munkaerőpiacra, termelésre és nagy hatékonyságra lesz szükségünk.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy június végére az Európai Tanács által jóváhagyott romastratégiával szeretnénk rendelkezni. A miniszterelnök azt mondta: az Európai Uniónak nemcsak érdekei vannak, lelke, érzékenysége is van, és “egyikünk sem lehet nyugodt” addig, amíg az unión belül rendelkezésre álló emberi erőforrásokat nem integrálták és nem adták meg a lehetőséget minden európai polgárnak, köztük a romáknak is, hogy az integrált európai élet megbecsült szereplőivé váljanak. Ezt a célt kell szolgálnia a romastratégiának, amit reményeink szerint a magyar elnökség alatt el is fogunk készíteni – fűzte hozzá Orbán Viktor.

Barroso: hiszek Magyarország demokráciájában
Európai Bizottság elnöke azt mondta: Orbán Viktor biztosított őt arról, hogy a médiatörvény az EU jogszabályainak teljesen megfelel, és ígéretet tett …
forrás híradó.hu

Leave a Reply 294 megnézve, 1 alkalommal mai nap |