< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Schmitt Pál: a külföldi kritika segít kiküszöbölni a hibákat

| Mobile | RSS

Schmitt Pál: a külföldi kritika segít kiküszöbölni a hibákat

Schmitt Pál köztársasági elnök szerint az EU-elnökség óriási feladat, óriási lehetőség Magyarországnak. Az államfő a magyar kormányzatot ért kritikák kapcsán külföldi újságírók előtt azt is hangsúlyozta, az országban sajtószabadság van, teljes és maradéktalan.

Schmitt Pál köztársasági elnök európai uniós ügyekkel foglalkozó külföldi újságírókat fogadott Budapesten. Az államfő köszöntőjét angolul kezdte, majd magyarul folytatva kiemelte: bár az EU-elnökség idején a kormányé a főszerep, ő maga is szeretne aktív szerepet vállalni az eseményekben. Úgy fogalmazott: minden lehetőséget meg kíván ragadni az ország nemzetközi megbecsülésének javításáért “egy meglehetősen ellentmondásos időszak után”.

Az államfő hangsúlyozta: Magyarországnak nem csak magáért kell helytállnia, hanem egy 27 országból, félmilliárd emberből álló közösségért. Sikernek csak azt tudjuk elfogadni – mondta -, ha Európa a magyar félév végére megerősödik.

A köztársasági elnök a külföldi újságírókhoz fordulva közölte: köszöni a kritikus szemléletüket, amely szerinte mindig józanító hatású és segít kiküszöbölni a hibákat. Az új magyar médiatörvénnyel kapcsolatban az államfő azt mondta: a jogszabálynak már sokan keltették Európa-szerte rossz hírét, mint fogalmazott, talán a törvény betűjének ismerete nélkül, hiszen a hivatalos fordítás csak napokkal ezelőtt készült el.

Schmitt Pál kijelentette: Magyarország demokratikus jogállam, ahol a szabadságjogok maradéktalanul érvényesülnek. Magyarország minden cselekedetét a közös európai mércéhez méri, “így amennyiben a törvény szövege ennek nem felelne meg, nyitottak vagyunk annak átgondolására” – tette hozzá. A magyar médiatörvény szellemiségére éppen a jogok őrzése a jellemző, azáltal, hogy védi az emberi méltóságot, védi a fiatalok jogait és érdekeit, valamint visszahelyezi jogaiba a valódi közszolgálatiságot – hangsúlyozta az államfő. Úgy fogalmazott: az új médiatörvény a jövő generáció jogainak védelmét “erősebb talapzatra” helyezi, és “nem engedi kiszolgáltatni a szólás szabadságának”. Hangsúlyozta, Magyarországon sajtószabadság van, teljes és maradéktalan.

A köztársasági elnök szerint Magyarországon tavaly a választópolgárok Európában példátlan mértékű felhatalmazást adtak az országgyűlési többséget alkotó, és kormányt alakító politikai erőknek. Hozzátette: őt is ez az erő, ez az akarat emelte jelenlegi hivatalába. Scmitt Pál szerint ma Magyarországnak nagy társadalmi felhatalmazással, rendkívül erős parlamenti többséggel bíró kormánya van, amely képes úrrá lenni a gazdasági nehézségeken, képes rendet teremteni. A demokratikus választásokon kapott felhatalmazás a magyarok elvárásainak, az átruházott szuverén hatalom mértékét, legitimitását is tükrözi – tette hozzá az államfő. A 2010-es folyamatokat Schmitt Pál úgy látja, “mint a magyarok hatalmas sóhaját, amellyel mintegy ki akartuk fújni az életünkből minden visszatartó, gyengítő mérget, és belélegezni helyére a friss, éltető oxigént”.

Schmitt Pál beszélt az alkotmányozás folyamatáról szólva azt mondta, a feladatot leginkább az indokolja, hogy a hatályos alkotmány deklaráltan ideiglenes. Kiáll amellett – tette hozzá -, hogy az új magyar alkotmány tiszta, világos zsinórmérték legyen, és alapvetései között helyet kapjanak olyan fontos értékek, mint a keresztény alapok, a családok és a nemzeti nyelv védelme, az egészséges élethez és a sportoláshoz való jog, az élethosszig tartó tanulás jelentősége.
Az államfő köszöntőjében megemlítette, hogy 2011-ben kezdetét veszi a Liszt-év. Európa egy zenei zsenit ünnepel, aki egész életművével példa arra, mit jelent az európai identitás – mutatott rá.
forrás mr1

Leave a Reply 299 megnézve, 1 alkalommal mai nap |