< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Egyiptomban vendégszerepel a Szegedi Kortárs Balett

| Mobile | RSS

Egyiptomban vendégszerepel a Szegedi Kortárs Balett

2011. január 8. | hozzászólás | Kultúra

A kairói és az alexandriai operában mutatkozik be a Szegedi Kortárs Balett a jövő héten abból az alkalomból, hogy Magyarország tölti be az Európai Unió soros elnöki tisztét. Az egyiptomi közönség a társulat egyik tíz éve készült produkcióját, a Carl Orff művére 2001-ben koreografált Carmina Burana című egyfelvonásos táncjátékot és az együttes legújabb előadásának, a Testek filozófiája című darabnak a második felvonását láthatja. A társulat 15 táncosa, a műszaki szakemberek és a vezetők hétfőn utaznak el, az előadásokat csütörtökön és szombaton tartják a két egyiptomi városban – mondta el Pataki András balettigazgató az MTI-nek.

Juronics Tamás, az együttes művészeti vezetője korábban az MTI-nek elmondta: a társadalmi kérdésekről és az emberi kapcsolatokról a mozdulatok nyelvén szóló új produkció tipikus utazó darab: a táncosok lényegében díszlet nélkül, minimális jelmezben – az általuk játszott fogalmakat jelölő pólókat viselve – lépnek a színpadra. Így a vendégszereplés e része nem is okozott logisztikai problémát, annál inkább a Carmina Burana egyiptomi bemutatója. Az együttes életében megszokott feladat a fellépéshez szükséges kellékek szállítása, a díszletek Afrikába hajóztatása azonban olyan költségekkel járt volna, melyet egyik fél sem tudott vállalni.

Molnár Zsuzsanna díszlettervező ezért Egyiptomba utazott, ahol újra legyártják a Carmina Burana díszleteit, s így a kairói és az alexandriai közönség is az eredeti látványban gyönyörködhet a vendégjáték során.

foráás MTI

Leave a Reply 306 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: