< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Martonyi: egy erős Európa az érdekünk

| Mobile | RSS

Martonyi: egy erős Európa az érdekünk

2011. január 8. | 1 Hozzászólás | Közélet

A mi érdekünk egyértelműen az, hogy az európai gazdaság egészségesen növekedjen, az euró stabil pénz legyen, mint amilyen eddig is volt

A munkát el kell végezni, erre kell összpontosítani. Mert ennek az elnökségnek a tisztességes, megfelelő színvonalon való ellátása hosszú ideig befolyásolhatja Magyarország megítélését – mondta Martonyi János külügyminiszter Az Estében. A mi érdekünk egyértelműen az, hogy az európai gazdaság egészségesen növekedjen, az euró stabil pénz legyen, mint amilyen eddig is volt, hiszen ez egy egyetemes európai érdek is. Ezért is nekünk egy erős Európa az érdekünk – közölte a külügyminiszter.

Médiatörvény, válságadók

Mind a két kérdés lassan-lassan helyes irányba fordul, mert az Európai Bizottság alapvetően mindkettőt jogi szempontból fogja vizsgálni. Az az alapvető kérdés, hogy akár az egyik, akár a másik szabályozás összhangban áll-e az európai uniós normákkal, szabályokkal. A válságadók esetében egy tisztán jogi vizsgálat lesz. A többi között azt vizsgálják, hogy jelentenek-e ezek az adók hátrányos megkülönböztetést a külföldiek számára. Ez nyilvánvalóan nem igaz, ez pillanatokon belül ki fog derülni – mondta Martonyi. A külügyminiszter meggyőződése, hogy ezek nem sértenek semmilyen uniós adót. A médiatörvényt abból a szempontból vizsgálják, hogy sérti-e a a vonatkozó európai irányelvet, a közösségi jogot. Hamarosan elkészül egy bizottsági elemzés, amely választ ad a vitatott kérdésekre.
Martonyi János

Az Európai Unió soros elnökének lenni egyrészt egy lehetőség, de ugyanakkor kockázat is. Az előny az az, ha szakmailag meg tudunk felelni a feladatnak, akkor ez mindenféleképpen használ az ország hírnevének. A legfontosabb kérdéseken, a Duna-stratégián, a roma integrációs kérdéseken, az energiakérdésen kívül több száz feladat van. Ilyen például még Románia és Bulgária csatlakozása a schengeni övezethez – ismertette. Ha a Duna-stratégiát és a roma integrációs keretstratégiát elfogadja a tanács akkor mindkettő a magyar elnökség idejére esik, illetve a gazdasági kormányzásra vonatkozó jogszabályokat is nekünk kell tető alá hozni – mondta Martonyi.
forrás híradó.hu

Leave a Reply 286 megnézve, 2 alkalommal mai nap |
Tags: