< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Sokkolta Romániát a schengeni csatlakozás esetleges halasztása

| Mobile | RSS

Sokkolta Romániát a schengeni csatlakozás esetleges halasztása

2011. január 8. | hozzászólás | Közélet

Felkavarta a román belpolitikát a schengeni csatlakozás elhalasztásának felvetése. Az eredeti elképzelés szerint márciusban szűnik meg a román uniós határokon az ellenőrzés. Ám az elmúlt napok nyilatkozata szerint nem kizárt, hogy fél évet csúszik a schengeni román belépő. A hír bombaként robbant Bukarestben, a lapok már a külügyminiszter távozását jövendölték. A román elnök is szokatlanul kritikusan beszélt a csatlakozás idejének módosításával foglalkozó német és francia vezetők tervéről.

Románia nem nyugszik bele a schengeni csatlakozás esetleges elhalasztásába – nyilatkozta Traian Basescu, a román közszolgálati televíziónak adott interjúban. A probléma ugyanis nem a csatlakozás időpontjának kitolódása, hanem a vétójoggal való visszaélés egyes tagállamok részéről – jelentette ki az elnök, majd a sértődöttség hangján többször elismételte, nem nézhetik egyes országok Romániát holmi „féregnek”, egy 22 milliós ország tiszteletet követel az unióban.

A schengeni csatlakozás kérdése igen éles nyilatkozatokat váltott ki a külügyminiszter és európai parlamenti képviselők részéről is. A román politikusok értelmezésében ugyanis a schengeni csatlakozás nem hozható összefüggésbe a csatlakozási szerződés záradékával vagy az igazságügyi reform követésére létrehozott együttműködési és ellenőrzési mechanizmussal. A román államelnök szerint valójában azt ellenzik, hogy Románia több ezer Pruton túl élő románnak adott román állampolgárságot. Ez a szám jóval kevesebb – mondta az államelnök, mint amennyit Franciaország, Portugália, Hollandia vagy Ausztria adott az elmúlt években.
forrás mr1

Leave a Reply 268 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: