< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: A folyók apadnak, de a belvíz még komoly gondot okoz

| Mobile | RSS

A folyók apadnak, de a belvíz még komoly gondot okoz

2011. január 9. | hozzászólás | Közélet

A Körösökön és a Tiszán lassan ugyan, de folytatódott az apadás. A melegedés miatt azonban jelentősen nőtt a belvízzel borított területek aránya.

Az apadás miatt lényegesen mérsékelték a védekezési szinteket a Közép-Tiszán, és lassan ugyan, de csökken a folyók vízszintje a Tisza alsó szakaszának vidékén is. Folytatódik az apadás a Körösökön is. A belvíz azonban továbbra is több helyen okoz gondot: még mindig
szivattyúznak Újfehértón, és nőtt az elöntött terület nagysága az Alsó-Tisza vidékén is.

A Tisza és a Zagyva folyamatos apadása miatt több védelmi szakaszon mérsékelték az árvízvédelmi készültséget, így harmadfokot a pénteki 304 helyett csak 53 kilométer hosszon tartanak fenn – közölte a területi vízügyi igazgatóság védelemvezetője szombaton az MTI-vel. A Közép-Tiszán az elmúlt 24 órában a felső szakaszokon 15-16, Szolnok alatt 6-7 centiméterrel csökkent a vízszint, az apadás várható üteme az elkövetkezendő nap során felgyorsul, 15-28 centiméter között lesz.

Az olvadás miatt a jégzajlás mértéke is csökkent a Tiszán, a folyó középső szakaszáról parti jeget és 10 százalékos jégzajlást jelentettek. A felmelegedés miatt a jég vastagsága is csökken, jelenleg maximum 5 centiméternyi.

Szintén csökken a folyók vízszintje az Alsó-Tisza vidékén, de az apadás rendkívül lassú – tájékoztatta Borza Tibor, a regionális vízügyi igazgatóság központi védelemvezető-helyettese az MTI-t. A Tiszán a csongrádi vízmércénél hétfőn, Mindszentnél pedig a hét közepén várható a jelenleg másodfokú készültség mérséklése.

Folytatódik az apadás a Körösökön is, a térségben változatlanul 189 kilométeren védekeznek – közölte a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság az MTI-vel. Tájékoztatásuk szerint árvízvédelmi készültség a vízügyi szervezet 340 kilométer hosszúságú védvonalából 22 kilométeren másodfokú, 167 kilométeren pedig elsőfokú. Másodfokon a Hármas-Körös alsó szakaszán Szarvasnál védekeznek, a folyó vízszintje 24 óra alatt kilenc centiméterrel 708 centiméterre csökkent.

Míg a folyók a legtöbb helyen apadnak, a belvíz még mindig komoly gondot okoz. Újfehértón például még mindig szivattyúznak, mintegy féltucatnyi gép dolgozik a városban a belvízi mentesítésen. Nagy Sándor polgármester (független) az MTI-nek azt mondta: felkészülten várják a jó időt, a mályváskerti városrészbe telepített szivattyútelepek már több napja éjjel-nappal működnek. Tájékoztatása szerint a szivattyúzás eredményeként csökkent a vízszint a csatornákban és az ingatlanok környékén, azonban több vályogház és melléképület fala még mindig át van nedvesedve. A veszélyeztetett házak állapotát folyamatosan figyelik, s ahol szükséges, a tűzoltók megtámasztják a falakat.

Egy nagy teljesítményű szivattyút szállítottak Tiszaburára is a mind nagyobb mennyiségű és a házakat is veszélyeztető belvíz terjedésének megakadályozására – közölte a Szolnok megyei katasztrófavédelmi igazgatóság központi ügyeletese az MTI-vel. Az elmúlt napon két kisebb kapacitású szivattyút már üzembe állítottak, de a gyors olvadás miatt további berendezés bevetése vált szükségessé – tette hozzá Sipos Csaba.

A gyors felmelegedés következtében tovább nőtt a belvizes terület nagysága az Alsó-Tisza vidékén is, a becslések szerint 844 négyzetkilométer van víz alatt – tájékoztatta a regionális vízügyi igazgatóság központi védelemvezető-helyettese az MTI-t. Az Alsó-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság területén negyven településen első- vagy másodfokú helyi vízkár-elhárítási készültség van érvényben, a legrosszabb a helyzet Csongrádon, Pálmonostorán, Kunszentmártonon és Csanytelken, ahol harmadfokú készültség mellett védekeznek.
forrás mr1

Leave a Reply 337 megnézve, 2 alkalommal mai nap |
Tags: