< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Az MSZP kitart amellett, hogy össze kell hívni az országgyűlést a médiatörvény ügyében

| Mobile | RSS

Az MSZP kitart amellett, hogy össze kell hívni az országgyűlést a médiatörvény ügyében

A szocialisták szerint az Orbán Viktor által vezetett kormánynak nyolc hónap alatt sikerült lerombolnia mindazt a nemzetközi tekintélyt és bizalmat, amit Magyarország húsz év alatt elért

Az MSZP kitart az országgyűlés összehívása mellett a médiatörvény ügyében, az ellenzéki párt továbbra is a jogszabály visszavonását és új szabályozás megalkotását szorgalmazza – mondta Kormos Kata, az MSZP szóvivője vasárnapi telefonos sajtótájékoztatóján.

Az Orbán Viktor által vezetett kormánynak mintegy nyolc hónap alatt sikerült lerombolnia mindazt a nemzetközi tekintélyt és bizalmat, amit Magyarország húsz év alatt elért – fogalmazott Kormos Kata. Hozzátette: soha ennyi kritika nem fogalmazódott meg az országgal szemben, amit az a tény is súlyosbít, hogy hazánk tölti be az Európai Unió soros elnökségének tisztségét.

“Mentsük hát, ami menthető” – szólította fel a kormányt az MSZP szóvivője, aki szerint a kormánynak nem az unió vizsgálatától kellene függővé tennie a médiatörvény vizsgálatát. Az MSZP a törvény megsemmisítését tartja szükségesnek, és ehhez kéri az országgyűlés rendkívüli ülésének az összehívását – mondta. Kitért rá, hogy pártja egy, a parlamenti pártokat és szakmai szervezeteket, érdekvédelmi szervezeteket is magába foglaló munkacsoport felállítását javasolja az új médiatörvény megalkotásának érdekében.

Kormos Kata szerint az elmúlt hetek kormányzati kommunikációjából is egyre nyilvánvalóbban látszik a fejetlenség, hiszen – fogalmazott – pár óra elteltével mást mond a kormányszóvivő, mást mond a miniszterelnök szóvivője, és mást mond maga a miniszterelnök is. Úgy látszik, hogy a valóságot – bár elég szabadszájúan – Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter fogalmazta meg – jegyezte meg a szóvivő. (Fellegi Tamás szerint a médiatörvény “rendben van”: a jogszabályt nem, hanem annak kommunikációs kezelését rontották el, különösen a törvény elfogadása körüli időszakban. Ezt az után nyilatkozta a tárcavezető az MTI-nek, hogy a brit hetilap, az Economist véleményblogja – magyar hírportálok ismertetése szerint – azt írta: az egyik magyar miniszter egy protokollvacsorán a desszertnél vulgáris kifejezést használva azt mondta a külföldi újságíróknak, hogy elrontották a médiatörvényt.)

Az MSZP kész megadni minden segítséget és támogatást a kormánynak, hogy a hibát kijavítsa, de ehhez az országgyűlés mielőbbi összehívása szükséges – mondta Kormos Kata.

A parlament rendkívüli ülésének összehívásához a képviselők ötödének támogatása szükséges, ezt a kezdeményezést támogató MSZP és LMP egyedül nem tudja biztosítani. Mivel a Jobbik közölte, hogy nem támogatják a rendkívüli ülést, így annak összehívása január 17-ére nem valószínű.
Az MTI erre vonatkozó kérdésére Kormos Kata sajnálatosnak nevezte, hogy a Jobbik nem érzi ennek a kérdésnek a fontosságát és súlyosságát, majd hozzátette: bíznak abban, hogy a kormány belátja a rendkívüli ülés összehívásának szükségességét.

Az LMP, majd az MSZP csütörtökön jelentette be, hogy kezdeményezi: a parlament rendkívüli ülésszakon döntsön a médiatörvény visszavonásáról. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője ugyancsak csütörtökön azt mondta: semmilyen körülményről nem tud, amely rendkívüli parlamenti ülésezést tenne szükségessé.
forrás híradó.hu

Leave a Reply 256 megnézve, 1 alkalommal mai nap |