< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Alapjaiban boríthatja az Alkotmánybíróság a költségvetést

| Mobile | RSS

Alapjaiban boríthatja az Alkotmánybíróság a költségvetést

Több kérdésben is soron kívül dönthet az Alkotmánybíróság januárban, amely holnap tartja idei első ülését. A taláros testület napirendjére tűzheti a médiatörvénnyel és a magánnyugdíjpénztári megtakarításokkal kapcsolatos kifogásokat. Az ATV által megkérdezett alkotmányjogász szerint lesz olyan jogszabály, amit meg kell semmisíteni.

Sereg András, az AB szóvivője újabb beadványokra is számít, így a testület akár már januárban tárgyalhatja a médiatörvénnyel, a magánynyugdíjpénztárakkal és a kormánytisztviselők indoklás nélküli felmondásával kapcsolatos jogszabályokat.

„Ezekben az ügyekben még nem döntött az AB, de a korábbi évek tapasztalata alapján volt már arra példa, hogy az utólagos normakontroll során úgy döntött a testület, hogy soron kívül tárgyalja az adott témát” – mondta Sereg.

A magánnyugdíjak kapcsán Sabilitás Pénztárszövetség mellett több magánembertől is érkezett beadvány.

Kolláth György alkotmányjogász szerint nemcsak a nyugdíjpénztári rendszer átalakításával kapcsolatban kell egyértelmű döntés hozni az Alkotmánybíróságnak. „A megszerzett jogviszonyokat kímélni kell, és én azt várom, hogy a határidős ügyekben a döntést a testület meghozza: erre vonatkozóan visszamenőleges megsemmisítés várható, részben az indítványozók nagy száma miatt, részben pedig a jogbiztonság érdeke folytán” – nyilatkozta Kolláth.

Ha testület a magányugdíjpénztárakat érintő paragrafusokat megsemmisíti, akkor annak a költségvetésre is súlyos következményei lesznek.
atv.hu

Leave a Reply 213 megnézve, 1 alkalommal mai nap |