< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Gáz és benzinár: Határ a csillagos ég?

| Mobile | RSS

Gáz és benzinár: Határ a csillagos ég?

Az MSZP szerint a kormány elhibázott gazdaságpolitikája miatt emelkednek az üzemanyag árak. Szanyi Tibor kijelentette: a gáz- és a benzinár emelkedéssel a kormány a megélhetés szélére sodorja a családokat. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője viszont azt mondta, hogy a háztartások döntő többségében nem emelkedik a gáz ára.

„A jövedéki adó mértéke jelenleg literenként 103,5 Ft, a kormány javaslata ezt 109 forintra emelné, a Fidesz javaslata viszont 82 forint” – mondta Szijjártó Péter ellenzéki szóvivőként még márciusban. Az ATV úgy tudja, most viszont nem szerepel csökkentés a kormány tervei között, és bizakodásra a világpiaci folyamatok sem adnak okot. Az olaj 100 dollár fölé drágulhat idén, a forint pedig vélhetően tovább gyengül majd a dollárhoz képest, ezért akár 400 forintig is felkúszhat a benzin ára.

A kabinet intézkedései azonban ennél sokkal rosszabb hatással vannak az árakra, legalábbis a szocialista Szanyi Tibor szerint. „Körülbelül 10-15 százalékosra vehető az átlagos forintromlás, amit a kormány nem létező, vagy ha létezik, akkor meglehetősen kártékony gazdaságpolitikájának köszönhetünk” – mondta Szanyi Tibor. A szocialista politikus hozátette: a benzin mellett a gáz árának emelésével a megélhetés szélére sodorja a családokat a kormány. Szijjártó Péter azonban közleményben azt írja: a háztartások döntő többségében nem emelkednek az árak.
atv.hu

Leave a Reply 241 megnézve, 1 alkalommal mai nap |