< Böngészés > Főoldal / Nav / Blog article: Lefoglalt gázolajjal a belvíz ellen

| Mobile | RSS

Lefoglalt gázolajjal a belvíz ellen

2011. január 11. | hozzászólás | Nav

Bűntető eljárás során lefoglalt üzemanyagot ajánlott fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatósága az ár- és belvíz elleni védekezéshez, a szivattyúk és a jégtörő flották működtetéséhez. A kedden átadott, 22 ezer liter gázolajat a bűnügyi szerv raktárából, Ságvárról Bajára, a Duna alsó szakaszához szállítják a helyi Vízügyi Igazgatóság szakemberei.

Amióta léteznek vízügyi statisztikák, soha nem fordult elő, hogy egyszerre kelljen védekezni mind a négy lehetséges vízkár ellen. Jelenleg ugyanis Magyarországon vissza kell tartani az árvizet, ugyanakkor óriási területeket öntött el a belvíz, folyóinkon jégdugók alakultak ki, és a vörös iszap katasztrófa miatt szennyezett a Torna-patak és a Marcal folyó. 1850 óta mérik a csapadékmennyiséget, de a mostani adatok minden eddigi mértéket meghaladnak. Ráadásul még nincs vége a télnek, eső és hó még eshet bőven. Arra is számítani kell, hogy az olvadás tovább súlyosbítja a helyzetet. Naponta 15-20 ezer liter gázolaj kell ahhoz, hogy mindenütt működjenek a szivattyúk és készenlétben álljanak a jégtörő flották a jégdugók megszűntetésére.

Ebben a pillanatban háromezer ember van távol az otthonától és tartja a frontot a vízzel szemben. 400 ezer hektár földterület van víz alatt és több mint egymillió hektár teljesen átnedvesedett. Az eddig ismert legsúlyosabb belvíz 420 ezer hektárt öntött el 1999-ben, az idei olvadás után minden valószínűség szerint új belvízi rekordra kell számítani.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatósága ebben a katasztrófahelyzetben valamennyi mozdítható üzemanyagot felajánlotta a védekezéshez, ami azt jelenti, hogy kedden reggel 22 ezer liter gázolaj indul útnak a bajba jutott területekre. Ezt a mennyiséget 10, jövedéki bűncselekmény elkövetése miatt indult büntető eljárás során foglaltuk le és törvényben biztosított lehetőségünk van arra, hogy a lefoglalt üzemanyagot ily módon felhasználjuk. Az akcióban a Főigazgatóság partnere az Alsó-Duna-Völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság volt.

dr. Sárközi Alexandra

bűnügyi szóvivő

Sajtó- és Kommunikációs Főosztály

Nemzeti Adó- és Vámhivatal

Leave a Reply 361 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: