< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Navracsics Tibor: ez egy teszt, amelyen át kell esni

| Mobile | RSS

Navracsics Tibor: ez egy teszt, amelyen át kell esni

A médiatörvényről és a magyar EU-elnökség célkitűzéseiről nyilatkozott Navracsics Tibor a Rzeczpospolita című lengyel lap hétfői számában megjelent interjúban.

A közigazgatási és igazságügyi miniszter, miniszterelnök-helyettes a médiatörvényt érintő széles körű bírálatokról szólva úgy vélekedett, hogy azok kiváltó oka nem pusztán a médiatörvény volt, hanem egyfajta bizalmatlanság a nyugati országok részéről, amelyek nehezen tudják elhinni, hogy Kelet-Közép-Európában erős demokráciák léteznek. Amikor egy térségbeli ország átveszi az EU-elnökséget, felerősödik a kritika. Nem volt ez másképpen a szlovén és a cseh elnökség idején sem, amelyeknek szintén megvoltak a maguk nemzetközi botrányai, jóllehet egyiküknek sem volt új médiatörvénye elnöksége kezdetén.

Ez egy teszt, amelyen át kell esni – szögezte le a miniszterelnök-helyettes. A mindennapos elnökségi munka során a nyugati partnerek és újságírók látni fogják, hogy Magyarország esetében olyan partnerről van szó, amelyben bízni lehet, amely jól felkészült feladatainak ellátására – hangsúlyozta. Navracsics szerint éppen ezért fontos, hogy az EU-elnökséget az idei évben egymás után adó két térségbeli ország, Magyarország és Lengyelország jól együttműködjenek, mert ez hozzájárulhat Közép-Európa emancipációjához.

A miniszterelnök-helyettes – Orbán Viktor kormányfő álláspontjára utalva – megismételte, hogy Magyarország átdolgozza a médiatörvényt, ha az Európai Bizottság úgy találja, hogy annak egyes pontjai nem egyeztethetők össze az európai joggal. Ugyanakkor Magyarország elvárja – tette hozzá –, hogy az EU-tagországok összes médiatörvényét vizsgálják meg, és szükség esetén módosítsák.

Németh Zsolt: senki nem kérdőjelezheti meg Magyarország demokratikus elkötelezettségét

A médiatörvény körüli vitában senkinek sincs joga megkérdőjelezni Magyarország demokratikus elkötelezettségét; a Magyarország elleni hisztérikus kirohanások hátterében egyes magyar „értelmiségi” körök tűnnek fel – foglalt állást Németh Zsolt külügyi államtitkár a magyar EU-elnökségi honlapon közölt blogbejegyzésében.

„Senkinek sincs joga megkérdőjelezni a kormánytöbbségre szavazó milliók európaiságát” – szögezte le az államtitkár, aki első ízben közölt véleményt a hivatalos elnökségi honlapon. Hozzátette, vissza kell utasítani azokat a kormányzati álláspontokat, amelyek már-már a magyar elnökség korlátozásáról értekeztek. Németh Zsolt megjegyezte: miután az elnökséggel foglalkozó szakmai stáb rendbe tette az előző kormány tartalmi és logisztikai mulasztásait, a médiatörvény körüli vita megnehezítette az indulást. Az utóbbi hetek polémiáinak egyik tanulságaként említette: szakítani kellene azzal az előítélettel, hogy csak a régi EU-tagállamok érettek az elnökségre. Emlékeztetett arra, más-más indokkal, de támadták Szlovéniát és Csehországot is, és félő, hogy Lengyelország sem úszhatja meg.

Az államtitkár arról is írt: „nem tud szabadulni attól a feltételezéstől”, hogy a külföldi kritikák „inkább bizonyos gazdasági lépéseknek szólnak”. Mint kifejtette, egyes nagy lobbierejű külföldi körök „érthetően, de nem elfogadhatóan felháborodtak azon, hogy néhány magyarországi gazdasági szektornak társadalmi szolidaritást kellett vállalnia különadó formájában”. Azt írta, ennek az lett volna az alternatívája, hogy a deficit tartása érdekében már hatodszor megszorításokkal sújtsák a lakosságot.

A külügyi államtitkár úgy fogalmazott, „ne legyen illúziónk”: magyarok tettek ki politikai feliratot a Brüsszel jelképének számító szoborra, a szocialista párt ifjúsági csapata próbálta megzavarni José Manuel Barroso európai bizottsági elnök látogatását a parlamentben, továbbá magyarok szervezik a nemzetközi aláírásgyűjtési akciót a demokrácia védelmében. Azt is megállapította, „az elnökségünk elleni kampány élén álló internetes portál próbálta meg hamisan és az újságírói etikát elfeledve elterjeszteni, hogy az EU egyik biztosa bojkottálja Magyarországot”.

Németh Zsolt szerint „az elnökségünk 23 millió románozását éljük át”. (Az MSZP a kedvezménytörvény kapcsán még 2001-ben azt vetítette előre, hogy 23 millió román munkavállaló érkezhet Magyarországra, amit a Fidesz riogatásnak minősített.) Németh Zsolt hozzáfűzte, a magyar EU-elnökség ennek talán kevésbé látja kárát, mint annak idején a külhoni magyarok. Az államtitkár leszögezte: „felkészültünk, dolgozunk, az elnökséget rendben átvettük, és rendkívül sikeres volt a Európai Bizottság és a magyar kormány múlt heti egyeztetése, kulturális programjaink sikeresek”.
forrás mr1

Leave a Reply 343 megnézve, 1 alkalommal mai nap |