< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: LMP: hibás a fővárosi költségvetés koncepciója

| Mobile | RSS

LMP: hibás a fővárosi költségvetés koncepciója

2011. január 12. | hozzászólás | Közélet

Hibásnak tartja a fővárosi költségvetés koncepcióját az LMP fővárosi frakciója. Kaltenbach Jenő frakcióvezető szerdán a Fővárosi Közgyűlés előtt újságíróknak azt mondta, a koncepció, amelyet a közgyűlés most tárgyalna, “érdekes dokumentum”, mert koncepciónak nevezi magát, de olyan számokat igyekszik rögzíteni, amelyeket a költségvetési vita során kellene. Hanzély Ákos képviselő úgy fogalmazott: a koncepciót hibásnak tartják, mert bár elismerik, hogy nehéz helyzetben van a főváros, de úgy vélik, az anyag készítői “túllőttek a célon”, kulturális, oktatási, szociális intézményeket hoznak nehéz helyzetbe.

Mint mondta, a koncepcióban a bevételi oldal alultervezett, miközben nagyon magas tartalékot képeznek. Ezzel kapcsolatban megjegyezte: a tartalékkeret négyről nyolcmilliárd forintra nőtt, az LMP azt javasolja, ez legfeljebb hatmilliárd forint legyen, a maradék kétmilliárdból pedig mentsék meg azokat az intézményeket, amelyek a koncepció alapján “halálra vannak ítélve”.

Jelezte: a bevételek növelése érdekében javasolják, hogy vezessék be a fővárosban a dugódíjat – ez becslésük szerint 20-30 milliárd forint bevételt jelentene a fővárosnak – és az ingatlan-értéknövekedési adót, valamint vegyék vissza a BKV hirdetési felületeit a Peron Reklám Kft.-től, hogy azokat a társadalmi szervezetek díjmentesen megkaphassák és így szerezzenek támogatást.

Kaltenbach Jenő kifogásolta, hogy a kisebbségek finanszírozása 65-70 százalékkal csökkenne, amelynek nincs igazi indoka.

Somfai Ágnes képviselő szerint egymilliárd forinttal kevesebb jutna a koncepció szerint szociálpolitikára, aminek nyomán ellehetetlenülne a hajléktalan-ellátás és duplájára nőne a hajléktalanok száma. Megismételte: az LMP javasolja az ingatlanérték-növekedési adó bevezetését, vagyis az ingatlan átsorolásával a befektetők megadóztatását, szabályozott keretek között.

A párt képviselőit kérdezték arról is, hogy a főváros vezetése úgy döntött, a jövőben nem biztosítja ingyen a Sziget Fesztiválnak a területet, hanem közterület-használati díjat kér, ez a Népszava online értesülése szerint a közterület-használati díj teljes összege a Sziget esetében mintegy 2,5 milliárd forintot jelentene.

Hanzély Ákos szerint a 2,5 milliárd forint “irreális”, az úgy jönne ki, ha az elfoglalt területet beszoroznák a közterület-használat négyzetméterenkénti díjával. Úgy vélte ugyanakkor, hogy a rendezvény nyereséges, “komoly bevételei vannak”, ezért tárgyalni kell arról, hogy mekkora közterület-használati díjat fizessenek a rendezők, hogy a fővárosi is jól járjon. Somfai Ágnes pedig emlékeztetett: a párt szorgalmazza, hogy áttekintsék a közterület-gazdálkodás rendjét, és tarthatatlannak nevezte, hogy például a Margitszigeten 15-20 éve ugyanazok a díjak élnek.

forrás MTI

Leave a Reply 278 megnézve, 2 alkalommal mai nap |
Tags: