< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Heller: Csaló és hazug lettem, mert nem szeretem Orbán Viktort

| Mobile | RSS

Heller: Csaló és hazug lettem, mert nem szeretem Orbán Viktort

2011. január 13. | hozzászólás | Közélet

A Heteknek nyilatkozott a több társával együtt megvádolt filozófus.

„Minden szakmában vannak féltékeny, gyűlölködő emberek, így a filozófusok között is. Ezek most az én nevemet felhasználva intéztek támadást a filozófus szakma egyik ágazata ellen” – nyilatkozta Heller Ágnes világhírű filozófus a Hetek című lapnak Budai Gyula feljelentésére reagálva.

Mint beszámoltunk róla: Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos szombati sajtótájékoztatóján erősítette meg a Magyar Hírlap aznapi számában megjelenteket. A lap akkori információi szerint a kormánybiztos jogosulatlan gazdasági előny megszerzése, valamint jelentős értékre elkövetett hűtlen kezelés gyanúja miatt fordult a hatóságokhoz. A cikk szerint a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) egy tanulmány elkészítéséért három év alatt 70,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott az MTA Filozófiai Kutatóintézetének.

Heller szerint a helyzet „csúf dolog és érthetetlen is”, mivel azokért a tanulmányokért is felelősséget kellene vállalnia, amelyekhez semmi közöm. „Csaló, tolvaj és hazug lettem csak azért, mert nem szeretem Orbán Viktort. Különben miért adott volna teret a jobboldali sajtó néhány gyűlölködő filozófus bosszúhadjáratának?” – tette fel a kérdést a Heteknek Heller, és jelezte, hogy becsületsértésért fog pereket indítani.

“Orbán Viktor sem üti kezemből a tollat”

A filozófus szerint őt csak politikai állásfoglalásai miatt lehet „leliberálisozni”, és ezt a jelzőt már a kommunizmusban is megkapta, amikor el akarták lehetetleníteni. „Ahogyan Fock Jenő, Kádár miniszterelnöke sem tudta kiütni kezemből a tollat, úgy Orbán Viktornak sem fog sikerülni” – állítja Heller és úgy sejti, hogy két, nemzetközi fórumokhoz is eljuttatott, kormánykritikus petíció aláírása miatt vált ismét céltáblává.

A Magyar Nemzet szombaton és hétfőn is bővebben írt az ügyről. A lap szerint hat pályaművel összesen csaknem félmilliárd forinthoz jutott hozzá a Radnóti Sándor, Heller Ágnes, Vajda Mihály, Gábor György és Geréby György alkotta filozófusi kör.

A lap azt írta, hogy a Magyar Bálint akkori oktatási miniszter által létrehozott és felügyelt NKTH pályázatain 2004-ben és 2005-ben Boda Miklós elnöklése alatt olyan, filozófusok által beadott pályázatok nyertek, amelyeket tartalmi okok miatt azonnal vissza kellett volna utasítani, mert “témájuk köszönő viszonyban sem volt a pályázati kiírással”, valamint “az elnyert összegek irreálisan magasak a feladat súlyához képest”.
forrás atv.hu

Leave a Reply 352 megnézve, 2 alkalommal mai nap |
Tags: