< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Két hét múlva itt lehet az újinfluenza-járvány

| Mobile | RSS

Két hét múlva itt lehet az újinfluenza-járvány

2011. január 13. | hozzászólás | Közélet

Újinfluenza-fertőzés okozta egy 38 éves férfi halálát, ő a H1N1 vírus ez évi első áldozata Magyarországon – jelentette be Csohán Ágnes, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) osztályvezető főorvosa. A védőoltást elsősorban a krónikus betegeknek, az elhízottaknak és a várandósoknak ajánlják – mondta a szakember a 180 percben.

Közeleg az újinfluenza járvány – figyelmeztet az országos tiszti főorvos. Egyre többen fordulnak orvoshoz felső légúti megbetegedéssel, a vizsgálatok a betegek 15 százalékánál mutatták ki a vírust. Csohán Ágnes, az Országos Epidemiológiai Központ járványügyi főosztályvezetője az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában elmondta: a krónikus betegeknek, az elhízottaknak és a várandósoknak ajánlják elsősorban a védőoltást. Annak is érdemes újra kérnie a vakcinát, aki tavaly megkapta – tette hozzá. „Egy évvel az oltás beadása után ezekből az ellenanyagokból még vannak mindenki szervezetében, de nem biztos, hogy elég hatásosak ahhoz, hogy a megbetegedést megelőzzék. A rizikócsoportba tartozóknál mindenképpen ismételni kell az oltást” – hangsúlyozta a szakember.

Szerdán kiderült, hogy egy hete a H1N1-vírus miatt halt meg egy 38 éves férfi, ő az idei első áldozat. A férfi, aki az év első hetében vesztette életét, úgynevezett rizikócsoportba tartozott, kórosan elhízott volt. Nem kapott védőoltást és viszonylag későn fordult orvoshoz, a kórházba kerülését követően néhány napon belül meghalt – mondta Csohán Ágnes a sajtótájékoztatón.

Paller Judit országos tiszti főorvos úgy fogalmazott: felgyorsultak az események, nagyon hamar a H1N1 vírus járványméretű jelenlétről számolhatnak be Magyarországon. Az elmúlt héten kétszer annyian – 12 500-an – fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, mint az előző héten. Ha egy hét alatt 15 ezren keresik fel az orvost ilyen panaszokkal, akkor beszélhetünk járványról. Paller Judit szerint most még nincs járvány, de két héten belül lehet.

Egyébként egy hét alatt duplájára nőtt a kórházi kezelések száma is. Negyvenen kerültek kórházba influenzás tünetekkel, közülük nyolcan intenzív osztályon vannak, heten gépi lélegeztetésre szorulnak. Az ÁNTSZ úgy tudja, hogy jelenleg egy kismamát ápolnak kórházban. Decemberben hat kismama lett influenzás, de mindannyian meggyógyultak. A tiszti orvosi szolgálat szerint helyi, kórházi járványról volt szó, és az osztály orvosa nagyon hamar felismerte a betegséget, és nagyon hamar megkezdődhetett a gyógyítás is.
forrás mr1

Leave a Reply 287 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: