< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Újraindulhatnak a perek Berlusconi ellen

| Mobile | RSS

Újraindulhatnak a perek Berlusconi ellen

Jogi vereséget szenvedett Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök, miután az alkotmánybíróság több ponton alkotmánysértőnek minősítette azt a törvényt, amely elrendelte a kormánytagok ellen zajló bírósági perek felfüggesztését. Berlusconi ellen három per is indult korábban többek között vesztegetés és csalás vádjával.

Berlusconi szerint politikai oka van az ellene folyó pereknek

Az olasz alkotmánybíróság csütörtökön döntött arról a tavaly elfogadott törvényről, amely mentességet adott a kormány tagjainak az ellenük folyó perek alól – jelentette a BBC. A testület szerint a jogszabály több pontja is sérti az alkotmányt, és kimondták, hogy az egyes bírók szabadon dönthetnek akár olyan perek folytatásáról is, amelyekben egy hivatalban lévő miniszterelnök a vádlott.

A törvényt heves ellenzéki tiltakozás mellett fogadták el tavaly márciusban. A jogszabály személyesen érinti Silvio Berlusconi kormányfőt is, aki ellen három tárgyalás is folyamatban volt, a törvény hatályba lépése után azonban ezeket felfüggesztették.

Az alkotmánybíróság ugyanakkor nem mondta ki az egész törvény alkotmányellenességét, így a leállított perek nem indulnak újra automatikusan. A folytatáshoz szükség van a pereket vivő bírák döntésére.

A milliárdos üzletember Berlusconit vesztegetéssel és csalással is vádolják. A jobboldali kormányfő már régóta azt hangoztatja, hogy baloldali ügyészek állnak az ellene indított eljárások mögött. Berlusconi szerdán Berlinben az alkotmánybírósági eljárást nevetségesnek nevezte.
forrás origo

Leave a Reply 269 megnézve, 1 alkalommal mai nap |