< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Az NMHH és a médiatanács három pontban egyetért a tüntetőkkel

| Mobile | RSS

Az NMHH és a médiatanács három pontban egyetért a tüntetőkkel

2011. január 15. | hozzászólás | Kultúra

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a médiatanács három pontban egyetért a tüntetőkkel, így kiáll a szólás, a vélemény és a sajtó szabadsága mellett, ugyanakkor a kiáltvány három pontját cáfolni kénytelen – közölte a két szervezet péntek este az MTI-vel, reagálva a Kossuth téren demonstrálók kiáltványára. Az NMHH és a médiatanács közleményében az olvasható, hogy a tüntetők kiáltványának az oknyomozó újságírásra, a büntetésekre és a Közszolgálati Kódexre vonatkozó része félreértés.

Az oknyomozó újságírás kapcsán kifejtették: a médiatanács tiszteletben tartja a magántitkot és az újságírók bizalmas forrásait. Ily módon nem is kötelezhetik az újságírót, hogy fedje fel forrását. Mivel erre nincs semmilyen jogosítványa, így értelemszerűen bírságot sem szabhat ki emiatt. “Az új szabályozás nagyobb védelmet ad az újságírónak és a forrásnak is” – hangsúlyozták. A korábbiakkal ellentétben ugyanis a rendőrség és a bíróság is csak különleges esetekben, az NMHH vagy a médiatanács pedig egyáltalán nem kötelezheti az újságírót bizalmas forrásának felfedésére.

A büntetésekre vonatkozóan hangsúlyozták, hogy “a kiszabható bírságok nem aránytalanok, mert azok az adott médiumtípusok nagyságához, piaci erejéhez igazodnak”. Azt is hozzátették, hogy a bíróságon a médiatanács minden döntése megtámadható. A Közszolgálati Kódexre vonatkozóan azt írták, hogy kialakításában a médiatanács számos társadalmi és szakmai szervezetet bevon. A törvény pedig garantálja, hogy az elkészült kódexet csakis a legjelentősebb szakmai, civil és egyházi szervezeteket tömörítő Közszolgálati Testület módosíthatja.

Az NMHH és a médiatanács leszögezte, hogy tisztelik és komolyan veszik a megfogalmazódó véleményeket. Ugyanakkor kifejtették, hogy a Kossuth téri demonstrálók kiáltványába is bekerültek azok a félreértések, amelyek a törvények szövegének félreértelmezése miatt jelentek meg a magyar sajtóban a médiaszabályozással kapcsolatban.

Péntek este a Parlament előtt a médiatörvény módosítását, a médiahatóság politikai függetlenségének biztosítását, “az önkényesen kiszabható és aránytalan büntetések” eltörlését és a közszolgálati hírszerkesztőségek függetlenségének helyreállítását követelték annak a demonstrációnak a résztvevői, amelyet a Facebookon szerveztek a sajtószabadságért. A rendezvényen a szervezők – rendőrségi becslésre alapozott – közlése szerint nagyjából tízezren voltak.

forrás MTI

Leave a Reply 231 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: