< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Schmitt Pál Londonban találkozott magyar szervezetek képviselőivel

| Mobile | RSS

Schmitt Pál Londonban találkozott magyar szervezetek képviselőivel

Schmitt Pál Londonban találkozott magyar szervezetek képviselőivel Magyar szervezetek képviselőivel találkozott vasárnap Londonban Schmitt Pál, aki a soros magyar EU-elnökség londoni rendezvénysorozatának megnyitójára érkezett aznap a brit fővárosba. A londoni magyar nagykövetségen tartott zártkörű találkozón a köztársasági elnök – amint a rendezvény után magyar újságíróknak elmondta – rövid ismertetést tartott az elmúlt félévi kormányzati munkáról, az alkotmányozás folyamatáról, és külön megemlítette, hogy az első törvények között volt a kettős állampolgárságról szóló jogszabály.

Beszélt saját vállalásairól, köztük a nyelv védelme és az élethosszig tartó tanulás melletti kiállásról. Ismertette a magyar EU-elnökség feladatait, köztük az emberi jogok, a kisebbségi jogok, a regionális együttműködés, a Duna-stratégia és a roma kisebbséggel kapcsolatos stratégia célkitűzéseit. A rendezvényre meghívott magyar szervezetek képviselői elmondták a köztársasági elnöknek, hogy mivel járulnak hozzá ahhoz, hogy a Nagy-Britanniában élő 70-80 ezer magyar tarthassa magyarságát, megőrizze nyelvét, kultúráját, szokásait. Öröm volt hallani az erre irányuló tisztes erőfeszítéseket – fogalmazott Schmitt Pál. Felidézte az ismert angol mondást, amely szerint “ahol akarat van, ott lehetőség is van”. A magyar köztársasági elnök vasárnap este díszvendégként részt vesz azon a koncerten, amelyet a Budapesti Fesztiválzenekar ad Fischer Iván vezényletével és a neves brit zongorista, Stephen Hough közreműködésével London legnagyobb kulturális központjában, a Temze déli partján emelkedő Royal Festival Hallban. A koncert – amelynek műsorán Haydn, Liszt és Beethoven művei szerepelnek – egyben annak a rendezvénysorozatnak is a nemzetközi nyitánya, amely Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából indul. Schmitt Pál erről vasárnapi sajtótájékoztatóján elmondta: Magyarország igyekszik Liszt emlékét életben tartani, műveit bemutatni minden európai országban. Az államfő elmondta: ennek érdekében személyes fővédnökséget vállalt a rendezvénysorozat felett. A köztársasági elnök kiemelten szólt hétfői programjai között a 2012-es londoni nyári olimpiai játékok szervezőbizottságának elnökével, Lord Sebastian Coe olimpiai bajnok síkfutóval tervezett találkozójáról. Schmitt Pál elmondta: Lord Coe-val baráti viszonyt ápol, már vagy negyedszázada ismerik egymást. Hozzátette: megtekint néhány készülő londoni olimpiai létesítményt, és tájékozódni fog Lord Coe-nál, hogy London hogyan áll a felkészüléssel.
forrás hír3

Leave a Reply 328 megnézve, 1 alkalommal mai nap |