< Böngészés > Főoldal / Fogyasztóvédelem / Blog article: Megyei fogyasztóvédelem Fogyasztóvédelmi kérdések

| Mobile | RSS

Megyei fogyasztóvédelem Fogyasztóvédelmi kérdések

2011. január 17. | hozzászólás | Fogyasztóvédelem

Jövő év január elsejétől működnek a megyei fogyasztóvédelmi felügyelőségek, amelyek szervezetileg integrálódnak a kormányhivatalokba, szakmai felügyeletüket a Nemzetgazdasági Minisztérium látja el – mondta Pintér István, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) főigazgatója október 26-án az Országgyűlés Fogyasztóvédelmi Bizottsága kihelyezett ülésén…
A főigazgató az NFH tevékenységéről és jövőbeni terveiről szóló tájékoztatójában kiemelte: augusztus elsején létrejöttek a megyeszékhelyeken a hatósági tanácsadó-irodák.

Pintér István szólt arról, hogy a békéltető testületekkel együttműködve előkészítés alatt áll a pozitív lista a fogyasztóvédelmi jogszabályok betartóiról, és a tervek szerint a jövő évben bevezetik. Kidolgozzák a fogyasztóbarát embléma minősítést is a vállalkozások számára, amelyet két éven belül alkalmaznának. A főigazgató szólt arról is, hogy a hatóság tervezi az akkreditált fogyasztóvédelmi képzés beindítását a vállalkozások számára. A több modulos képzés során az aktuális jogszabályokkal ismertetnék meg az érintetteket. Négy éven belül pedig a fogyasztóvédelmi szakirányú mester képzést terveznek.

A hatóság főosztályainak bemutatkozásakor elhangzott, hogy piacfelügyeletként huszonkét témában tizennyolc vizsgálatot tartanak az idén a nem biztonságos termékek kiszűrésére. Némethné Nagy Andrea, a hatósági és jogi főosztály vezetője felhívta az országgyűlési képviselők figyelmét arra, hogy nincs összhang a fogyasztó fogalmát tekintve a polgári törvénykönyv és a fogyasztóvédelmi törvény között, ezen változtatni kellene.

A nemzetközi főosztály bemutatkozásakor Kriesch Attila főosztályvezető kiemelte: 2011. január elsejétől a hatósághoz tartozik majd a határon átnyúló fogyasztói vitákban közreműködő Európai Fogyasztói Központ. Elhangzott, hogy a szomszédos országok hatóságaival együttműködési megállapodásokat kötött, illetve köt az NFH a határ menti térségek fogyasztóvédelme érdekében.

A bizottság a kihelyezett ülésen megvitatta a közüzemi számlázással kapcsolatos fogyasztói panaszokat. Csákiné dr. Gyuris Krisztina, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság főigazgató-helyettese elmondta, hogy az energiaszolgáltatókkal kapcsolatosan a legtöbb panasz a számlázási gyakorlathoz köthető.

A fogyasztók többnyire azt kifogásolják, hogy nem értik a számla tartalmát, és értelmezhetetlen számukra az alapdíj fogalma akkor, amikor nincs fogyasztás. A főigazgató-helyettes kiemelte: a fogyasztók azt szeretnék tudni pontosan, hogy mennyit fogyasztottak, és ezért mennyit kell fizetniük. A fogyasztók kifogásolják azt is, hogy a becsült számlák esetén az éves elszámoló számlán a szolgáltató nem tünteti fel a részszámlák adatait. Az ülésen részt vevő szolgáltatók arra hívták fel a képviselők figyelmét, hogy a számlák kiállításakor az érvényben lévő jogszabályokat alkalmazzák.

A civil fogyasztóvédők azt tették szóvá, hogy a fogyasztóknak nincs lehetőségük ellenőrizni a szolgáltató által kiállított számla tartalmának valódiságát. Példaként elhangzott, hogy a hiteles mérőeszközként használt mérőórát is a szolgáltató szereli fel. Simon Gábor, a Fogyasztóvédelmi Bizottság elnöke a vitát lezárva jelezte: jövőre ismét megvitatják a közüzemi szolgáltatók számlázási gyakorlatát.

Forrás:kontroll.hu

Leave a Reply 585 megnézve, 2 alkalommal mai nap |