< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Néppárti kezdeményezésre vizsgálhatja Magyarországot az Európa Tanács

| Mobile | RSS

Néppárti kezdeményezésre vizsgálhatja Magyarországot az Európa Tanács

Az indítványt egy néppárti képviselő jegyzi.

A magyar demokrácia állapotát vizsgálná az Európa Tanács néppárti frakciójának (ide tartozik a Fidesz is) képviselője – a svéd Marietta de Pourbaix-Lundin szerint ezt az indokolja, hogy a jogállamiság, az emberi jogok, illetve a demokratikus intézmények működésének területén Magyarország csúnyán „visszafejlődött”.

Marietta de Pourbaix-Lundin szerint ezt bizonyítja többek között, hogy az Alkotmánybíróság tagjainak jelölési és választási folyamata oly módon változott, amely megkérdőjelezi az intézmény önállóságát, függetlenségét. Továbbá a testület jogosítványait nyomban csökkentették, amikor megkérdőjelezte a kormány törekvéseit. Ráadásul az alkotmányt is elhamarkodottan írja át Magyarország – ebben egyébként több nemzetközi szakértő és a Velencei Bizottság hasznos segítséget nyújthatna a magyaroknak.

Továbbá a svéd néppárti képviselő szerint az új médiatörvény korlátozza a szólásszabadságot (igaz, az uniós és a nemzetközi szervezetek kritikái után Magyarország beleegyezett, hogy az Európai Bizottság vizsgálata után módosítsa a törvényt, ha szükséges.) És ezen kívül egy csomó köztisztviselőt bocsátottak el politikai szempontok alapján, szól Marietta de Pourbaix-Lundin végső érve.

Hogy az indítványból valóban vizsgálati jelentés készüljön, ahhoz az kell, hogy 5 országból legalább húszan aláírják, azután a Monitoring Bizottság dönti el, hogy milyen formában indít vizsgálatot.
forrás atv

Leave a Reply 507 megnézve, 2 alkalommal mai nap |