< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Esztergom: “polgári körök” húzhatják keresztül a Fidesz terveit

| Mobile | RSS

Esztergom: “polgári körök” húzhatják keresztül a Fidesz terveit

2011. január 22. | hozzászólás | Közélet

Fél év alatt sem mosta le magáról a botrányos jelzőt az esztergomi önkormányzat: Tétényi Éva új esztergomi polgármester mozgalmak indításával fűthet be a Fidesznek.

„Hülye vagy, hülye vagy” – skandálják a lelkes választópolgárok Esztergom főterén. Csütörtök este van, az önkormányzati képviselők éppen üléseznek. A kiáltások címzettje, Kálmán Sándor fideszes városatya pár pillanattal korábban még azt sérelmezte, hogy a Széchenyi téren összeverődött cirka száz ember hangja behallatszik: „a kint lévő emberek zavarják a testületi ülést”.

Be kéne zárni az ablakokat, magyarázza Tétényi Éva polgármesternek, de szavazhatnak is róla, ha jólesik. Kálmán előzékeny: azt is elfogadná, hogy a független polgármester, lévén nő, másnak delegálja a feladatot, de Tétényi riposztja után – ti. ha Kálmán férfinak érzi magát, akkor egyedül is megoldja a problémát – cselekvésre szánja el magát.

A fideszes képviselő az ordítozó v cirka harminc méterre lévő városháza emeleti üléstermében felemelkedik, székre áll, becsukja a nyitva hagyott szellőzőablakokat, majd visszaül. Tevékenységét a téren elhelyezett kivetítőn követő esztergomiak ismét hangos nemtetszéssel veszik tudomásul, Kálmán képernyőn megjelenített arcképén feltűnik egy piros pötty: valaki a lézeres pointerével protestál.
Róka, csuka

Ez egy napirend előtti, kvázi szokásos közjáték az önkormányzati választások óta a „róka fogta csuka” jegyében telő esztergomi közélet mindennapjaiból. A korábbi városvezetőt, a fideszes Meggyes Tamást ugyan megverte a példátlan együttműködésről tanúskodó pártközi (MSZP, Jobbik, LMP, a kiugrott helyi fideszesek Polgári Esztergomért Egyesülete) támogatást maga mögött tudó Tétényi, az egyéni körzeteket túlnyomó részét behúzó Fidesznek viszont még így is minősített többsége van a testületben.

A felek azóta a legkülönbözőbb eszközökkel tartják egymást sakkban, kölcsönösen szokatlan jogértelmezések garmadáját felsorakoztatva . A patthelyzet a választások óta tart, olyan momentumok sorozatával, mint például amikor a közgyűlés a Fidesz-frakció szavazataival az önkormányzati szervezeti és működési szabályzatot módosítva elvonta a polgármester legtöbb jogkörét, a módosítást viszont Tétényi annak törvénytelenségére hivatkozva, „polgári engedetlenségből” nem írta alá.

A polgármester kevés maradék lehetőségével élve megindította a súlyosan eladósodott és likviditási gondokkal küzdő város adósságrendezési eljárását, az általa benyújtott válságköltségvetés helyett a fideszesek csináltak egy másikat, és a közgyűléssel elfogadtatták azt. Tétényi ezt nem írta alá és a törvény által adott egyszeri lehetőségével élve a költségvetés újratágyalását kérte: erre került sor csütörtökön, amikor a fideszes verzió véglegesült. A szembenálló felek rendszerint jogtalan tevékenységgel vádolják egymást.
A helyzet fokozódik

A túlpolitizált hangulat átterjedt a városra is: a főtéren kivetítőt állítottak fel a hetente egyszer tartott testületi ülések élő közvetítésére. A soktucatnyi néző fideszellenes rigmusai a gyakran nyitva „felejtett” szellőzőablakok miatt jól hallhatóak az ülések közben is – panaszolják a fideszesek. Cserébe viszont elvakultan párthű nyugdíjasokat szállítanak Esztergom-kertvárosból az ülésre – tartja az ellenoldali meggyőződés.

A patthelyzet megoldási lehetősége lehetne, ha a képviselőtestület feloszlatná önmagát és új választásokat írna ki – ezt a csütörtök este az ülést megelőző „népgyűlést” összehívó Tétényi is szorgalmazta beszédében. Ha azonban erre nem kerül sor, még mindig fokozódhat tovább a helyzet: a városvezető szerint ebben a polgároknak esetben olyan „mozgalmakat” kell indítaniuk, amitől „ország-világ idefigyel”.
forrás hírszerző

Leave a Reply 301 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: