< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Megkezdődött az Új Széchenyi Tervvel az országjárás

| Mobile | RSS

Megkezdődött az Új Széchenyi Tervvel az országjárás

Egy év múlva átalakulhat a közbeszerzések rendszere, heteken belül a kormány előtt lesz a tervezet.

Megkezdte az Új Széchenyi Tervvel kapcsolatos országjárását a kormány, csütörtökön, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) csúcstalálkozóján mutatta be a programot Fellegi Tamás, fejlesztési miniszter.

A gazdasági élet meghatározó szereplői előtt arról beszélt, hogy az előző kormányzat által hátrahagyott súlyos örökség nemcsak a gazdaságpolitikában, hanem a fejlesztéspolitikában is teljes megújulást tesz szükségessé. Mindezt azzal a céllal, hogy a lehető legnagyobb mértékben biztosítsák a pályázni szándékozó vállalkozások gyarapodását – áll a minisztérium sajtóközleményében.

Fellegi kiemelte, hogy a szakmai és társadalmi konzultáció tapasztalatai alapján a kormány számos érdemi ésszerűsítést hajtott végre a pályázati rendszerben. A miniszter elmondása szerint közel ezer javaslat érkezett az új pályázati konstrukció vitaanyagához. Növelték azon pályázatok számát, amelyek minden további értékelés nélkül támogatásban részesülhetnek, amennyiben az előre meghatározott objektív szempontoknak megfelelnek.

A kormány csökkentette a pályázati mellékletek számát, s azok már CD-n is benyújthatóvá váltak, s lehetővé vált az átalányalapú elszámolás. A pótlólagos források egyszerűbben és könnyebben elérhetővé válnak mind a mikro-, mind pedig a kis- és középvállalkozások számára, ezáltal a legtöbb forráshiánnyal küzdő vállalkozás pénzhez juthat.

A kormány célja, hogy olyan pályázati intézményrendszert hozzon létre, mely valóban képes segíteni az új munkahelyeket teremtő vállalkozásokat céljaik elérésében. A fejlesztéspolitika ésszerűsítésének fontos része a közbeszerzési rendszer átláthatóbbá tétele, mely a valódi versenyen nyugvó struktúra létrehozását és a korrupció visszaszorítását biztosíthatja.

Fellegi Tamás beszédében felhívta a figyelmet, hogy a kormány egy teljesen új közbeszerzési törvényt kíván előkészíteni, mely a jelenleginél rövidebb, világos szerkezetű és egyben egységes is lesz. A tervezet három-négy héten belül a kormány elé kerülhet, s várhatóan 2012. január 1-jén léphet hatályba.

Fellegi Tamás tavaly augusztus végén, a Külügyminisztériumban tartott misszióvezetői értekezleten arról beszélt, hogy a pályáztatás rendjére és a kifizetésekre is érvényes lassú, körülményes és bonyolult eljárási rendet egy új szabályozással kívánják leváltani. A tárca célja, hogy nagyságrendekkel csökkentsék a kiírt pályázatok számát, korábban ugyanis értelmetlenül szétaprózódott, a nemzetgazdaság szempontjából értéktelen gazdasági teljesítményt célzó pályázatok is megjelentek.

Ennek szellemében rövidebb elbírálási idő alatt fognak dönteni a forrásokról, így a mostani, akár 180 napos határidők 30-45 naposra csökkenhetnek. Fellegi szerint korábban egy átlagos műveltségű cégvezető nem volt képes összeállítani a pályázati dokumentációt, így egy külön iparág alakult ki a pályázatírásra. Ez viszont komoly korrupciós tényezőt rejtett magában, olykor a pályázatkiírók és a pályázatíró cégek között összefonódás volt.

Beszédében Fellegi az Új Széchenyi Terv közlekedésfejlesztési programjait is ismertette, melyben a kötött pályás közlekedést kívánják előnyben részesíteni, energiahatékonysági, környezetvédelmi és életminőséget javító okokra hivatkozva. Az InfoRádiónak nyilatkozva Fellegi elárulta, hogy infrastruktúra fejlesztésére 2011-ben 560 milliárd forintos támogatás áll rendelkezésre, s a kérdéssel azért szükséges foglalkozni, mivel a jelenlegi állapot komoly versenyhátrányt jelent a magyar gazdaság számára.

Magyarázata szerint az infrastruktúra fejlesztése nagyon költséges feladat, amelybe a lassú megtérülés miatt nehéz magánforrásokat bevonni. Ismételten kritizálta az előző klientúra alatt alkalmazott PPP módszert, melyek jogi és pénzügyi szempontból is hátrányosak voltak az állam számára.

A Világgazdaságnak Futó Péter, az MGYOSZ elnöke az Új Széchenyi Tervet véleményezve kijelentette, hogy bízik a kormány gazdaságpolitikájában, minden munkahelyteremtő lépést támogat, és üdvözli az Új Széchenyi Tervet is. Véleménye szerint ugyanakkor sok helyen többletkapacitások vannak, ezért fontos, hogy ne csak a beruházásra, hanem a piacra jutásra is nyújtsanak támogatást.

Az Új Széchenyi Terv induló csomagjában 93 pályázat szerepel, 1100 milliárd forint értékben. 2013-ig összesen 2000 milliárd forint európai uniós támogatás és további jelentős hazai forrás, valamint pénzügyi eszköz áll rendelkezésre elsősorban a hazai kis- és középvállalkozások számára. Az induló pályázatok rövid leírását és a megújuló fejlesztéspolitikai rendszert ismertető kézikönyv már letölthető az internetről.

A csütörtöki nyitányt követően a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség vezetői a vidéki iparkamarákkal, vállalkozói szervezetekkel közös rendezvényeken fogják ismertetni a megújuló fejlesztéspolitikát. Az eseménysorozat célja, hogy a pályázati rendszer egyszerűsítéséről és a pályázati kiírásokról szóló információk minden érintetthez, és különösen a hazai mikro-, kis- és középvállalkozásokhoz első kézből juthassanak el.
Az eseménysorozat minden megyében házhoz viszi az Új Széchenyi Tervet azokhoz a vállalkozásokhoz, amelyek munkahelyeket teremtve hasznosíthatják forrásait. Az elhangzó észrevételek, javaslatok beépülnek a későbbiekben várható pályázatokba. Így az Új Széchenyi Terv még inkább megfelelhet majd a lehetséges pályázók igényeinek, elvárásainak – áll a minisztérium közleményében. A fórumsorozat együttműködő partnerei a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége.
forrás hetiválasz

Leave a Reply 264 megnézve, 1 alkalommal mai nap |