< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Osztrák, svájci és francia vélemények Orbán Viktor strasbourgi szerepléséről

| Mobile | RSS

Osztrák, svájci és francia vélemények Orbán Viktor strasbourgi szerepléséről

A csütörtöki osztrák és svájci lapok alig foglalkoznak az Európai Unió soros magyar elnökségének programjával, helyette a magyar médiatörvényt az Európai Parlamentben ért bírálatokra helyezik a hangsúlyt.

Az osztrák konzervatív Die Presse strasbourgi beszámolójában azt írja, hogy “az ülés inkább mérsékelten kezdődött, de aztán olyan ügyeket lobbantott lángra, mint a ‘totalitarizmus’ és a fehéroroszországi, illetve a venezuelai politikai helyzettel való összevetés”. A lap viszont azt is kiemeli, hogy Orbán biztosította a képviselőket, hogy szükség esetén kész a vitatott médiatörvény módosítására.

A Der Standard liberális osztrák napilapban Thomas Mayer kommentárja megállapítja, hogy a magyar kormányfő strasbourgi fellépése sok tekintetben emlékezetes marad, mert soros EU-elnök még soha nem kavart ekkora vihart. “Márpedig elnökként megoldásokra kell törekednie, és nem problémákat keltenie.”

Orbán “módszerével, hogy visszafordítja a lándzsát, bírálóit ellenségként kezeli, túszként ejti ‘a népet’, önmaga harcossá stilizálásával fenyegetőzik, ez mind azt mutatja, hogy nem érti a szerepét. Az unió élén elnökre van szükség, sőt, erősre, de nem harcosra. Orbánban egy élettragédia lappang: a kommunisták elleni küzdelemben vált hőssé, ma valamiért kellene küzdenie.”

A Der Standard rövidítve közli a bécsi magyar nagykövet, Szalay-Bobrovniczky Vince “Magyarország nem latorállam” című levelét, amelyben a lap korábbi, a médiatörvényt bíráló írására reagál.

“Nemcsak a bizonyíték nélküli általános gyanúsítás háborított fel, hanem az is, amit nem neveztek meg és elhallgattak: a törvény követi a média változását. … Az új törvény mérföldkő, amely megállítja a pazarlást és a korrupciót, miközben lehetővé teszi a közszolgálati adók megújulását. Semmiképp nem tiltja viszont a kritikus újságírást, a cenzúrára és öncenzúrára való kényszerítésről már nem is beszélve”. A nagykövet szerint “politikailag generált médiakampányról van szó a magyar kormány ellen. Európának azonban sajnos nem megy olyan jól, hogy megengedje magának, hogy a fontos kérdések helyett ezzel foglalkozzon”. Szalay-Bobrovniczky szerint “a cikk kritikátlanul követte a lezüllött MSZP-SZDSZ-koalíció értelmiségieinek állításait és az országot latorállamként bélyegezte meg. Az újságírók a tudatlanság és az arrogancia keverékéből építették fel a gyanakvás kártyavárát, amely hamis állítások ingatag talaján áll”.

A magyar nagykövet egyébként csütörtökön találkozott Bécsben a németajkú média képviselőivel, akiknek részletesen elmagyarázta a médiatörvény vitatott, szerinte félreértett cikkelyeit. Ugyanakkor utalva a médiatörvényt ért nemzetközi bírálatokra, kritizálta a magyar kormány kommunikációs politikáját: “Remélem, akik a kommunikációval foglalkoznak, levonják ebből a tanulságokat. Nem minden zajlott optimálisan” – vélte a nagykövet az APA osztrák hírügynökség beszámolója szerint.

A véleményformáló svájci napilapban, a Neue Zürcher Zeitungban Eric Gujer fejti ki véleményét a médiatörvényről.

“A törvény nem nevezhető demokratikusnak, mert homályos megfogalmazása lehetőséget ad a visszaélésekre. A brüsszeli bizottságot és az Európai Parlamentet nem azért hozták létre, hogy jószolgálati bizottságként őrködjön a tagállamok demokratikus zavarai fölött. A népfelség időnként kellemetlen kortársakat emel a parlamentbe és a minisztériumokba. A demokrácia azonban abban mutatkozik meg, hogy a saját öntisztító ereje elég erős ahhoz, hogy leszámoljon a sarlatánokkal, a demagógokkal és a hatalomittas vezetőkkel. Ehhez pedig idő kell. Miért ne jönne létre egy ellenmozgalom a Fidesz-uralom egészségtelen tendenciájával szemben, ahogy ezt más demokráciákban is láthatjuk?” – teszi fel a kérdést a szerző.

Le Monde Orbán Viktor strasbourgi fogadtatásáról

Orbán Viktor készen áll a harcra Európa érdekében, de anélkül is, mert mindenekelőtt Magyarországot akarja megvédeni – írta csütörtök délután megjelent számában a Le Monde a magyar miniszterelnök előző napi fellépéséről az Európai Parlamentben (EP).

A liberális francia újság szerint, miután a kormányfő úgy ítélte meg, hogy a magyar népet megsértették, visszaütött, megkockáztatva, hogy egy kicsit még tovább kompromittálja hazája soros uniós elnökségét. Pedig azok az EP-képviselők, akik kritizálták a médiatörvényt és tartanak attól, hogy a rendszer a tekintélyelvűség irányában mozdul el, lemondtak arról, hogy határozatot fogadjanak el Budapest ellen, mivel féltek megbélyegezni a magyar lakosságot és robbanékony vezetőjét – tette hozzá a lap.

Joëlle Stolz és Philippe Ricard, a cikk szerzői idéztek Daniel Cohn-Benditnek, a zöldek frakcióvezetőjének, Guy Verhofstadtnak, a liberális frakció vezetőjének, valamint Martin Schulznak, a szocialisták frakcióelnökének a médiatörvény kapcsán elhangzott megjegyzéseiből. A szerzők szerint azonban az éles szóváltás ellenére mindegyik hozzászóló kerülte, hogy a médiatörvény elfogadását követő tiltakozás tovább fokozódjon.

A zöldek és a liberálisok a lap szerint minden illúzió nélkül próbáltak az elmúlt napokban határozatot elfogadtatni Magyarország ellen, hiszen Orbán az Európai Parlamentben legjelentősebb frakcióval rendelkező Európai Néppárt – ennek tagja a kormányzó francia UMP és a német CDU is – támogatását élvezi.

A lap megfogalmazása szerint a magyar miniszterelnök kedden a néppárti frakció tagjai előtt kijátszotta a bal- és jobboldal szembeállításának kártyáját, így próbálva meg összefogni a konzervatívokat. “Ügyelni kell arra, hogy (Orbán) ne menjen túl messzire, de nem szabad megalázni” – idézte a lap Alain Lamassoure francia néppárti EP-képviselőt. “És nem számít az sem, ha a szélsőjobboldal együtt tapsol a legtöbb néppárti képviselővel Orbán kirohanásain” – tették hozzá a cikk szerzői.

Véleményük szerint leginkább a szociáldemokrata frakció váltott hangot azt követően, hogy a Magyarország elleni politikai szankciók gondolatát is fontolgatták, például a szavazati jog felfüggesztését az Európai Tanácsban. A jobboldalhoz hasonlóan jelenleg a szocialisták is megfelelőbbnek tartják előbb megvárni, hogy az Európai Bizottság megfogalmazza kifogásait, hiszen Orbán jelezte, hogy készen áll módosítani a médiatörvény azon passzusait, amelyek nem állnak összhangban az európai szerződések szellemiségével.

“Az európai jobboldal összezárt Orbán megvédésére, így egy határozat elfogadása lehetetlen” – mondta a lapnak Hannes Swoboda, a szocialista frakció alelnöke. A Le Monde szerint a kivárást bátorította az MSZP, valamint a legutóbbi közvélemény-kutatások is, amelyek azt mutatják, hogy a kritikák kereszttűzébe került Orbán növelte népszerűségét. Gurmai Zita szocialista EP-képviselő azt mondta a lapnak: “Egy jó magyar elnökségre van szükségünk és mindent megteszünk annak támogatására”.

forrás: goggle/zalai hírlap

Leave a Reply 270 megnézve, 2 alkalommal mai nap |