< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Semjén: Nem szabad dramatizálni a felsőoktatási törvény körüli vitákat

| Mobile | RSS

Semjén: Nem szabad dramatizálni a felsőoktatási törvény körüli vitákat

Semjén Zsolt kifejtette: személy szerint rendkívül kritikus a bolognai rendszerrel kapcsolatban, s abból, mint megjegyezte, számos nyugati ország “igyekszik kihátrálni”

Semjén Zsolt szerint nem szabad sem bagatellizálni, sem dramatizálni a felsőoktatási törvény körül kialakult vitákat. A kormányfő-helyettese úgy nyilatkozott: soha nem titkolták, hogy a KDNP minden tekintetben Hoffmann Rózsa mögött áll, az államtitkár vitáját Pokorni Zoltánnal ugyanakkor nem a Fidesz és a KDNP közötti konfliktusnak tartja.

Semjén Zsolt kifejtette: személy szerint rendkívül kritikus a bolognai rendszerrel kapcsolatban, s abból, mint megjegyezte: számos nyugati ország “igyekszik kihátrálni”.

Hozzátette: nem kell oktatási szakembernek lenni, hogy lássa valaki, mennyi a probléma van vele. Az sem titok – folytatta -, hogy mindig élesen szemben állt a Magyar Bálint és Hiller István előző oktatási miniszterek által képviselt liberális felfogással, ami teljes csődhöz vezetett az oktatásügyben.

Szimpatikus számomra az, aki radikálisan fel akarja számolni a rombolást, amit Magyar Bálint és Hiller István művelt oktatási miniszterként – fogalmazott a kormányfő helyettese.

Semjén Zsolt azt mondta, nem vitatja, hogy Pokorni Zoltán és Hoffmann Rózsa között lehetnek szemlélet-, vagy akár értékrendbeli különbségek, például a bolognai folyamat tekintetében, de ez alapvetően nem egy Fidesz-KDNP konfliktus. A felsőoktatási törvényről mindenki elmondja a véleményét, s a szükséges döntéseket a kormány meg fogja hozni – szögezte le.

Megjegyezte: a Fideszben is nagyon sokféle álláspont van, sokan a Hoffmann Rózsa álláspontjához állnak közelebb.
Szerinte azt ugyanakkor látni kell, hogy a konfliktusok, “a dolgok természetéhez tartoznak, együtt kell élni velük”.

Bármely társadalmi csoport előtt nyilvánvaló, hogy speciális csoportérdekeit, problémáit csak a Fidesz-KDNP szövetségen belül lehet megoldani. Ez abból következik, hogy olyan széles a szövetség és olyan politikai erőt jelent, amiből az következik, hogy a dolgok a szövetségben és nem a szövetségen kívül dőlnek el.
egyetemista, felsőoktatás

Senki nem gondolhatja, hogy a problémáit Mesterházy Attila (MSZP), Vona Gábor (Jobbik) vagy Schiffer András (LMP) meg tudja oldani – mondta a kormányfő helyettese.

Az álláspontok ütközése és a vita nem a kormány és az ellenzék között van, hanem a szövetségen belül, a centrális politikai erőtérből következően ezt ott kell kezelni folyamatos egyeztetésekkel – tette hozzá.

Semjén Zsolt azt mondta, hogy minden kereszténydemokrata államtitkár munkájával maximálisan elégedett, Hoffmann Rózsától kezdve, Rétvári Bencén, Soltész Miklóson, Szászfalvi Lászlón át Simicskó Istvánig és Jávor Andrásig. Mindannyian bizonyították a beléjük vetett bizalmat – fogalmazott.

Arra a felvetésre, hogy a kormányzati struktúrában szükségesnek lát-e változtatást, illetve változhat-e a kormánynévsor az uniós elnökség után, azt válaszolta, hogy ez a miniszterelnök kompetenciája.

Megjegyezte: a kormány teljesítménye önmagáért beszél, ennyi eredményt ilyen rövid idő alatt még egyik korábbi kormány sem tudott felmutatni.

Forrás: hirado.hu/MTI

Leave a Reply 248 megnézve, 1 alkalommal mai nap |