< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: „Orbán arra számít, hogy a történelem megint őt igazolja”

| Mobile | RSS

„Orbán arra számít, hogy a történelem megint őt igazolja”

Gyarmati István külpolitikai szakértő szerint a sikeres rendszerváltóknál ez már egy beidegződött magatartás, amin a miniszterelnök igen nehezen tudna változtatni.

Alapvető hiba volt összemosni a magyar elnökséget a kormánnyal kapcsolatos véleményekkel, hasznosabb lett volna az EP-ben a médiatörvény helyett inkább az elnökség programjáról vitázni – vélekedett Gyarmati István külpolitikai szakértő. Hozzátette, az Uniónak sem tesz jót, hogy azt az elnökségi programot, amit egyébként mindenki nagy erőkkel támogat, háttérbe szorítják

Az egyébként Orbán részéről nem volt rossz taktika – legalábbis belpolitikai szempontból -, hogy magát a nemzetvédő szerepében feltüntetve az egész ország elleni támadásként értékelte a sajtótörvény bírálatait. Márpedig engedtessék meg a politikusoknak, hogy elsősorban belpolitizáljanak – mondta Gyarmati, aki szerint a magyar közvélemény részéről igen pozitív reakciókat tapasztalunk majd.

Külpolitikailag persze nyilván kezelni kell ezt a helyzetet, de nem az Európai Parlamentben, ahol a viták csak általánosságokban zajlanak, hanem elsősorban az egyes kormányokkal kell rendezni a kérdést, már amelyiknek egyáltalán van valami problémája. A szakértő szerint nekünk most az az érdekünk, hogy az Európai Bizottság minél hamarabb elmondja, hogy konkrétan mi a baj a médiatörvénnyel, majd meg kell várni, hogy ezt a véleményt miként fogják beépíteni a törvénybe és milyen hatással lesz a további vitára. A sajtótörvénnyel kapcsolatos propaganda egyébként mindenki részéről csapnivaló volt – jegyezte meg.

Gyarmati emlékeztetett, Orbán szavai és tettei ’89-ben is óriási ellenállást váltottak ki, később a történelem mégis őt igazolta. Szerinte ma ugyanez a helyzet, Orbán vélhetően most is arra számít, hogy a végén ki fog derülni, neki van igaza.

Különben is, a sikeres rendszerváltóknál ez már egy beidegződött magatartás, Orbán ezért igen nehezen tudna változtatni ezen az attitűdjén. Már az is valami, hogy előre elfogadjuk az Európai Bizottság véleményét.

Ez a világ már más, mint tíz évvel ezelőtt volt, ebből következően más módszereket követel – elemezte tovább a szakértő Orbán viselkedését, leszögezve, ezzel nem a médiatörvény mellett kíván érvelni, de szerinte egy új történelmi korszak kezdődik, amely még a kommunizmus bukásánál is jelentősebb és számunkra nem feltétlenül pozitív változásokat hozhat. Ha pedig Orbán ezt felismeri – márpedig erről beszél – és ebből von le következtetéseket, akkor egy ’89-hez hasonló helyzet állhat elő – vont ismételten párhuzamot a rendszerváltással Gyarmati.

Úgy véli, a jövőben átértékelődhetnek majd a demokrácia bizonyos elemei, az állam szerepét például mindenki erősíteni akarja, mert gazdasági és biztonságpolitikai szempontból is erre van szükség.

forrs atv.hu

Leave a Reply 325 megnézve, 1 alkalommal mai nap |