< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Farkas Flórián az OCÖ élén – Kolompár Orbán tárgyaláson

| Mobile | RSS

Farkas Flórián az OCÖ élén – Kolompár Orbán tárgyaláson

2011. január 23. | hozzászólás | Közélet

Egyhangú döntéssel Farkas Flóriánt választották az Országos Cigány Önkormányzat új elnökének. Az eddigi vezető, Kolompár Orbán nem vett részt a testület alakuló ülésén, mert az egybeesett büntetőügyének tárgyalásával. A társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár, Balog Zoltán az OCÖ újjáalakulása után azt mondta: a legfontosabb, hogy az országos cigányszervezet visszaszerezze az elmúlt években elvesztett hitelességét.

Az 53 fős, új Országos Cigány Önkormányzat képviselői közül egyedül Kolompár Orbán nem vette át a mandátumát a Duna Palotában. A többi közt sikkasztással, okirathamisítással és csalással vádolt eddigi OCÖ-elnöknek ugyanis csütörtök reggel éppen bírósági tárgyalása volt Kecskeméten.

A zárt ajtók mögött megtartott alakuló ülésen a többi képviselő ellenszavazat és tartózkodás nélkül választotta meg Farkas Flóriánt az Országos Cigány Önkormányzat elnökévé. A fideszes parlamenti képviselő, aki a Lungo Drom elnöke is, 2002 után lett ismét a testület vezetője. „A megélhetési roma politizálásnak is vége” – emelte ki beszédében Farkas.

A cigány kisebbségi választásokon győztes szervezet, a Lungo Drom listájára már eleve csak erkölcsi bizonyítvánnyal rendelkező személyek kerülhettek fel. A Kolompár Orbán vezette MCF Roma Összefogás párt nem támasztott ilyen kritériumot. A közigazgatási tárca államtitkára szerint a legfontosabb, hogy az új vezetés visszaszerezze az OCÖ hitelességét. – Az, hogy az előző elnöknek bírósági tárgyaláson kell lennie, ezért nem tud jelen lenni, elég sokat elmond arról, hogy mi is folyt a szervezetnél az elmúlt években – mondta el Balog Zoltán.

Farkas Flórián közölte azt is, hogy a megújult Országos Cigány Önkormányzat részletes programját Balogh Zoltán államtitkárral együtt egy hónap múlva fogják bemutatni. (lm)

forrás írTV

Leave a Reply 484 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: