< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Radikális nyugdíjelvonás következhet

| Mobile | RSS

Radikális nyugdíjelvonás következhet

Nemcsak a jövő nyugdíjasait, hanem a jelenlegi ellátottak megélhetését is veszélyezteti a kormány terve. Ha valóban úgy lesz, ahogy a kabinet tervezi, és csak a nyugdíjkasszából fizetik az ellátásokat, hamarosan legalább 16 százalékkal csökkenhetnek a járandóságok – erre hívta fel a figyelmet Kiss Péter.

A szocialista politikus szerint más ellátás is veszélybe kerülhet, a megszorítás miatt eltörölhetik az özvegyi nyugdíjat, megszűnhet a méltányossági nyugdíj, és felszámolhatják a korengedményt valamint a korkedvezményt. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője szerint Kiss Péter téved, és “mindenki megkapja azt, ami jár neki.”

Hamarosan akár 16 százalékkal csökkenhet a jelenlegi nyugdíjasok ellátása, Kiss Péter szocialista képviselő szerint ez lehet a következménye Orbán Viktor bejelentésének. A miniszterelnök nemrég azt mondta, törvényben kell rögzíteni, hogy nyugdíjat csak nyugdíjra befizetett összegből lehet fizetni. Kiss felhívta a figyelmet, hogy a jelenlegi kifizetéseknek csupán 84 százalékát fedezik az erre a célra befizetett járulékok, mintegy 550-600 milliárd forintot azonban a költségvetésből kell pótloni. Mint mondta, az önkéntes magán-nyugdíjpénztárak megszüntetése is veszélyezteti a nyugdíjrendszert, a demográfiai és a foglalkoztatási mutatók alapján tisztán állami ellátást nem lehet majd a jelenlegi színvonalon finanszírozni.

Ma 100 aktív korú közül 57 dolgozik, járulékaikból 37 nyugdíjas ellátását fizetik. Negyven év múlva még akkor is rosszabb lesz a helyzet, ha sikerül megvalósítani a Fidesz által ígért teljes, vagyis 70 százalékos foglalkoztatottságot. Ebben az esetben 70 dolgozóra 81 nyugdíjas jut majd. Ez azt jelenti, hogy a nyugdíjszínvonal a legkedvezőbb esetben is a mai szint 62 százalékára esik vissza. Ha pedig a foglalkoztatási ráta mégsem nő, akár 55 százalékkal is kevesebb lehet az ellátás.

Ha a kormány nem egészíti ki a nyugdíjbevételt, más veszélytől is tartani kell – figyelmeztetett Kiss Péter. Megszűnhet az özvegyi-, és a méltányossági nyugdíj. Csökkenhet az éves nyugdíjemelés mértéke, átalakulhat a rokkantakat támogató rehabilitációs rendszer, és emelkedhet a korhatár. A szolgálati évek beszámításánál is szigorításra lehet számítani, és eltűnhet a korengedmény, illetve a korkedvezmény rendszere.

Megjegyezte azt is, a kormány tervei nemcsak a leendő, hanem a jelenlegi nyugdíjasok ellátását is veszélybe sodorják. Mint mondta, elfogadhatatlan, hogy az új szabályok alapján a magán-nyugdíjpénztári rendszerben maradók – annak ellenére, hogy munkáltatójuk befizeti a 24 százalékos járulékot – nem jogosultak állami nyugdíjra. Úgy fogalmazott: nincs a világon olyan Alkotmánybíróság, amely ezt elfogadhatná, ezért az MSZP bízik benne, hogy a testület a rendelkezést megsemmisíti. A szocialista párt garantálja, hogy amint lehetősége lesz, ezt a diszkriminatív szabályozást megváltoztatja, az érintetteket pedig kárpótolja – tette hozzá Kiss Péter. Az ehhez szükséges lépéseket nyugdíjkerekasztal keretében szakemberekkel dolgozzák ki. Azt szeretnék – mondta, hogy a nyugdíj ne legyen a pártpolitika áldozata.

Kiss Péter téved – így reagált minderre Szijjártó Péter. A miniszterelnök szóvivője szerint a nyugdíjvédelmi törvénycsomaggal garantálják a jelenlegi és jövőbeni nyugdíjasok ellátását, és nem jut kevesebb pénz a juttatásokra, “mindenki megkapja azt, ami jár neki”. Azzal lehet garantálni a nyugdíjakat, ha a hiányokkal küszködő nyugdíjkasszát egyensúlyba hozzák. Ezért tervezik azt, hogy a nyugdíjkasszából csak nyugdíjat fizetnek, és fordítva, nyugdíjat csak a nyugdíjkasszából fizetnek. Így lesz a rendszer átlátható és világos – magyarázta a szóvivő. Megjegyezte, hogy a nyugdíjpénztár-választás szabad, mindenki maga dönthet arról, hogy marad a magán-nyugdíjpénztári rendszerben, vagy átlép “a biztonságot és nyugalmat adó állami rendszerbe”.

Az, hogy az emberek alig több mint egy százaléka döntött eddig a maradásról, azt az “örömteli tényt húzza alá”, hogy a társadalom többsége a többi emberrel való kölcsönös felelősségvállalást választotta. Kijelentette azt is, a törvény megfelel az alkotmányos elveknek.

Már csak néhány napig választhatnak

A magán-nyugdíjpénztári tagok jövő hétfőig dönthetnek, visszalépnek az állami rendszerbe, vagy továbbra is tagok maradnak. Kötelezettsége annak van, aki maradni szeretne a magánpénztári rendszerben. Múlt péntekig 31 ezren jelezték, hogy nem térnek vissza az állami pillérbe, ami a 3 millió nyugdíjpénztári tag nagyjából 1 százaléka. A vegyipari szakszervezeti szövetsége gyűjti és ingyen ügyvédi letétbe helyezi a “kényszer hatására” átlépők jogfenntartó nyilatkozatát.

Szerintük ez az irat biztosíthatja a magánpénztári tagság folytonosságát arra az esetre, ha az Alkotmánybíróság helyt ad a szakszervezet beadványának, és megsemmisíti a pénztári törvényt. Hasonló nyilatkozatot a Stabilitás Pénztárszövetség is javasolt, de az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság tudatta: nem tart nyilván és nem továbbít, illetőleg semmilyen eljárásban nem használ fel olyan adatokat, amelyek az állami rendszerbe visszalépők döntésének körülményeivel kapcsolatosak.

Veszélyzónák

– Romolhat a helyettesítési ráta (az induló nyugdíj és a korábbi bér aránya)
– Megszűnhet az özvegyi nyugdíj
– Eltörölhetik a méltányossági nyugdíjat
– Csökkenhet az éves emelés mértéke
– Felborulhat a rokkant- és rehabilitációs rendszer
– Emelkedhet a korhatár
– Szigoríthatják a szolgálati évek beszámítását
– Megszűnhet a korengedmény és a korkedvezmény
forrás népszabadságonline

Leave a Reply 938 megnézve, 1 alkalommal mai nap |