< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Ékes Ilona szerint kell, Pintér szerint nem kell gyermekprostitúció elleni akciócsoport

| Mobile | RSS

Ékes Ilona szerint kell, Pintér szerint nem kell gyermekprostitúció elleni akciócsoport

A belügyminiszter a statisztikákra hivatkozik, és az iskolára bízná a tetteket.

Ékes Ilona törvénymódosítást és egy rendőrségen belüli gyermekprostitúció elleni akciócsoport létrehozását javasolta a belügyminiszternek, aki erre azt válaszolta a fideszes parlamenti képviselőnek, hogy a statisztikai adatok és a rendőrségi tapasztalatok ezt nem indokolják – közölte a két politikus levélváltásának tartalmát a csütörtöki Népszabadság.

A cikk szerint – amely nem nevezte meg a levelek forrását – Ékes Ilona azt is kérdezte Pintér Sándortól, készül-e olyan program a tárcánál, amely kifejezetten a gyermekprostitúció visszaszorítását célozza. A képviselő a levélben jogi anomáliának nevezte, hogy miközben a Btk. a 18 évesnél fiatalabb prostituáltat megrontás, azaz bűncselekmény áldozatának tekinti, addig a szabálysértési törvénykönyv szerint kiskorú lányt ugyanezért meg is lehet büntetni.

Ezért a szabálysértési törvény tiltott kéjelgésre vonatkozó szabályainak a módosítását javasolta és indítványozta a rendőrségen belül egy gyermekprostitúció ellenes akciócsoport létrehozását. Jelezte, Magyarország még csak kísérletet sem tesz a Nem Yorki egyezmény aláírásával vállalt kötelezettségek betartására – olvasható a napilapban.

A Népszabadság információ szerint Pintér Sándor a levélre úgy reagált: a legutóbbi öt év statisztikai adatai és a tapasztalatok nem indokolják a rendőrségen külön gyermekprostitúció ellenes akciócsoportok létrehozását. A belügyminiszter a levélben úgy vélekedett: a tapasztalataik szerint a kiskorú prostituáltak nem fenyegetés és kényszer alatt, hanem önként válnak prostituálttá. Azt javasolta Ékes Ilonának, hogy forduljon az oktatási államtitkársághoz, hiszen a megelőzés az iskola faladata, a rendőrség csak “jelzőrendszeri tagként” tud közreműködni – tartalmazza a cikk.

forrás:atv

Leave a Reply 325 megnézve, 1 alkalommal mai nap |