< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Nyugdíj: Rekord mennyiségű beadvány érkezett az Alkotmánybírósághoz

| Mobile | RSS

Nyugdíj: Rekord mennyiségű beadvány érkezett az Alkotmánybírósághoz

2011. január 27. | hozzászólás | Közélet

Főleg magánszemélyek nyújtottak be kifogásokat. A legtöbben a jogállamiság, a magántulajdon, és az emberi méltósághoz való jog megsértését kifogásolták a beadványukban. Egyelőre nem lehet tudni, hogy az Alkotmánybíróság mikor dönt az indítványok ügyében, a törvény ugyanis semmilyen határidőt nem ír elő a bíráknak.

Eddig 140 beadvánnyal fordultak az Alkotmánybírósághoz nyugdíjügyben. A taláros testület szóvivője szerint ez rekord. Öt kivétellel magánszemélyektől érkeztek az indítványok. Az egyik ilyen kivétel a Stabilitás Pénztárszövetség. Ők azt kifogásolják, hogy a törvény szerint 2011 december 1-től a magán nyugdíjpénztári tagok a munkájuk után már nem szereznének további szolgálati időt, illetve a megszerzett jövedelmük sem számítana bele az állami nyugdíj kiszámításába.

„Ez valóban nagyon sokakat kényszerít arra, hogy az állami TB rendszerbe visszatérjenek. Mi ugyanakkor az Alkotmánybírósághoz fordultunk, mert megítélésünk szerint ez súlyosan alkotmányellenes” – mondta Juhász Istvánné, a Stabilitás Pénztárszövetség főtitkára.

A beadványt írók nagy része a társadalmi szervezettel ért egyet. A kormány szerint viszont a törvény úgy jó, ahogy van.

Az alkotmánybírák egyelőre még nem foglalkoztak a beadványokkal.

„Ma még nem lehet megmondani, hogy mikorra készül el a bíró a határozattervezetével és hogy maga a testület hány fordulóban, milyen menetrendben és milyen hátidőre fejezi be a munkát” – nyilatkozta Sereg András, az Alkotmánybíróság szóvivője.

Az Alkotmánybíróság ugyanis utólagos normakontrollal dolgozik, így határidők sincsenek. A döntés végeredményét pedig még nehezebb megjósolni, a szakértők szerint sok féle állásfoglalás születhet.
Ami biztos: a szakértők szerint több ülésre is szükség lesz a döntésig, így március-áprilisnál hamarabb nem várható eredmény az ügyben.

atv.hu

Leave a Reply 293 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: