< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Egyre sanyarúbbnak érzi pénzügyi helyzetét a nép

| Mobile | RSS

Egyre sanyarúbbnak érzi pénzügyi helyzetét a nép

Az üzleti élet bizalmi indexének mutatója viszont egy csöppet javult.

Csaknem öt éve, 2006 elején volt utoljára ilyen magas a GKI konjunktúraindexének értéke, ami a társadalmi bizalom fokát mutatja. A GKI Gazdaságkutató Zrt. úgy találta 2011 januárjában, hogy az üzleti bizalmi index emelkedett, a fogyasztói viszont csökkent. (Emlékeztetőül: a 2009 tavaszi mélypont óta az üzleti várakozások optimizmusa szinte töretlen, a fogyasztóké viszont a választások előtt megugrott, ám immár második hónapja csökken.

Az üzleti életen belül kisebb-nagyobb mértékben minden ágazatban erősödött a bizalom – igaz, az iparban csak nagyon szerényen. Például a nemzetgazdaság egyik hagyományos motorjának számító építőipari bizalmi index januárban csak minimálisan növekedett. (Az hogy az index értéke az utóbbi négy hónapban összességében stagnált, azért azt jelzi, hogy az ágazat kilátásai egyelőre nem javulnak.)

Januárban számottevően romlott az előző három hónap termelési színvonalára és a rendelésállományra vonatkozó megítélés, érdemben javultak viszont a foglalkoztatási várakozások. A kereskedelmi bizalmi index értéke januárban tovább emelkedett. A rendelésekre vonatkozó várakozások jelentősen javultak. A szolgáltatói bizalmi index jelentősen javult, amiben a forgalmi és létszámvárakozások optimistábbá válása játszotta a fő szerepet. A válaszadók tevékenységének bővülése előtt a kereslethiány a fő akadály.

Az iparban és az építőiparban érezhetően javult, a szolgáltatásokban és a kereskedelemben viszont – ez utóbbinál három hónapos javulás után – romlott a foglalkoztatási szándék. Decemberben, az iparban a válaszadók 12 százaléka tervezett létszámnövelést, januárban már 19 százalék. Az elbocsátást tervezők aránya 15-ről 14 százalékra mérséklődött, a bővítést tervezők aránya tehát ismét meghaladta a csökkentésen gondolkodókét. A foglalkoztatási szándék együtt nő a vállalatmérettel, a kisvállalati tervek egyenlege még negatív. A lakosság munkanélküliségtől való félelme viszont erősödött.

Az iparban és a szolgáltató cégeknél kissé mérséklődött az áremelési törekvés. Az építőiparban a helyzet változatlan, továbbra is az árcsökkentésre számítók vannak többségben. A kereskedelmi cégek körében viszont jócskán emelkedett az áremelést tervezők aránya, miként a tervezett árnövelés átlagos mértéke is. A fogyasztók inflációs várakozása is erősödött.

A magyar gazdaság kilátásait az iparban és a szolgáltatói szektorban kissé kedvezőbben ítélték meg a válaszadók, mint tavaly év végén, a kereskedelemben nem volt változás, az építőiparban viszont tovább erősödött a pesszimizmus. A javulásra és romlásra számítók aránya nemzetgazdasági átlagban lényegében azonos, legpesszimistább az építőipar, legoptimistább a kereskedelem. A fogyasztók valamivel kedvezőbbnek látták az ország helyzetét, mint decemberben.

A fogyasztói bizalmi index második hónapja csökken. Januárban a lakosság saját pénzügyi helyzetének következő egy évét, valamint várható megtakarítási képességét is kedvezőtlenebbnek látta, mint decemberben. A nagy értékű tartós fogyasztási cikkek jelenlegi vásárlási lehetőségének megítélése jelentősen, míg a jövőre vonatkozó kis mértékben csökkent. A lakosság saját anyagi helyzetéről alkotott véleménye a decemberi jelentős visszaesést követően januárban tovább romlott. A fogyasztók továbbra is sokkal pozitívabban viszonyulnak a jövőhöz, mint a múlthoz, bár az olló zárul.

forrás:atv

Leave a Reply 279 megnézve, 1 alkalommal mai nap |