< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Tovább nőtt a börtönök zsúfoltsága

| Mobile | RSS

Tovább nőtt a börtönök zsúfoltsága

2011. január 28. | hozzászólás | Közélet

Tovább nőtt a fogva tartottak száma és ezzel a börtönök telítettsége is – mondta a 180 percben a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka. A legrosszabb a helyzet Kelet-Magyarországon, ahol előfordul, hogy a férőhelyekhez képest több mint kétszer annyian vannak az előzetes házakban.

Átlagosan 30 százalékkal haladja meg a fogva tartottak száma a férőhelyekét a büntetés-végrehajtási intézetekben – mondta Kökényesi Antal az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorban. Ahogy a közbiztonsági helyzet is Kelet-Magyarországon a legrosszabb, úgy ott még az átlagosnál is nagyobb a zsúfoltság. Szabolcs-Szatmár-Bereg, illetve Hajdú-Bihar megyében olykor kétszer annyian vannak az előzetes házakban, mint ahány férőhely rendelkezésre áll, miközben a Dunántúlon jobb a helyzet. Éppen ezért indították el az úgynevezett „telítettségkiegyenlítési programot”, ennek keretében minden héten legalább száz embert szállítanak át keletről nyugatra.

2008-ig még csökkent az előzetesben lévők és a jogerősen fogva tartottak száma, két évvel ezelőtt azonban megfordult a tendencia. Ennek Kökényesi Antal szerint a legfőbb oka az, hogy több büntetőeljárás indul, és ezzel összefüggésben több a szankció, hiszen például már elzárhatják a tulajdon elleni szabálysértések elkövetőit. Amíg 2008. év végén 14.743 fő volt a fogva tartottak száma, 2009-ben már 15.432, 2010. végén pedig 16 328, vagyis egy év alatt több mint kilencszázzal nőtt a létszám.

A kérdésre, hogy hogyan lehetne csökkenteni a börtönök telítettségét, a parancsnok a nemzetközi példákra utalva elmondta: sok országban a szabadságvesztés a „végső megoldás”, hiszen létezik például az elektronikus felügyelet. Másfelől Magyarországon pillanatnyilag nyolc hónap az előzetes letartóztatás átlagos időtartama a jogerős ítélet megszületéséig, és ezt az időszakot is lehetne csökkenteni – tette hozzá.
forrás:mr1

Leave a Reply 270 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: