< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Egyiptom percről percre: a tankok bevonultak, a kormányt lemondatták

| Mobile | RSS

Egyiptom percről percre: a tankok bevonultak, a kormányt lemondatták

Szombat hajnalig ostromállapot uralkodott Kairóban és több egyiptomi nagyvárosban. A rendőrség este már nem uralta a helyzetet, a dühödt tömeg fosztogatni kezdett és a kormánypárt székházát is felgyújtotta. Mubarak kijárási tilalmat rendelt el, behívta a hadsereget, majd éjfél után, vélhetően felvételről, beszédet intézett a néphez. Az embereket azonban nem nyugtatta meg az elnök, éjszaka ugyanis még mindig demonstráló csoportokat lehetett látni az utcákon.

09.30 Mubarak ugyan lemondatta a kormányt, a CNN azonban arról számolt be, hogy Egyiptomban szombat reggel is folytatódtak a tüntetések. Egy amerikai kormányzati képviselő szerint Mubarak üzenete egyáltalán nem nyugtatta meg az embereket, hanem újabb csalódást okozott, de tőle “mi mást várhattak volna” – tette fel a kérdést.

03.35 Mubarak beszédét követően az emberek elkezdtek ismét összegyűlni Egyiptom utcáin. A CNN elemzői azt vizsgálják, hogy egy kormányválság esetén az utcákat elárasztó hadsereg kinek az oldalára fog állni. Egy egyiptomi származású biztonságpolitikai szakértő, Tarek Maszúd szerint, a hadsereg lojális Mubarakhoz, azonban egy olyan helyzet esetén, ha döntenie kell a lojalitás és az emberekkel való összecsapás között, a katonák döntése változhat.

03.28 Egyiptomban továbbra sem állították helyre az internet szolgáltatást, a közösségi média, amely segítségével az ellenzék eddig sikeresen szervezte a tüntetéseket, nem működik. Több kairói beszámoló szerint a nap folyamán az ellenzék aktivistái és a szomszédok egymáshoz bekopogva mozgósították az embereket, egymást.

03.01 A Pentagon illetékese a CNN-en bejelentette, hogy 600 amerikai katona állomásozik Egyiptomban, akik bármikor készen állnak az amerikai érdekeltségek evakuációjára, de a nagykövetség szerint a helyzet egyelőre nem indokol egy ilyen lépést.

02.30 Barack Obama Egyiptomról tartott sajtótájékoztatót. Állítása szerint beszélt Mubarakkal az egyiptomi elnök beszéde után, és arra kérte, hogy tegyen ígéretet a demokráciára és a nagyobb gazdasági lehetőségekre. Az amerikai elnök hozzátette, hogy leginkább az áldozatok miatt aggódik, valamint elkötelezett ez egyiptomi emberek jogainak a védelme illetve a szólásszabadság és az információ szabad áramlása mellett, különös tekintettel az internetre. Az elnök azonban hozzátette, hogy nem csak a kormányzatnak, de a tüntetőknek is tartózkodniuk kell az erőszaktól, Mubarakot viszont arra sürgette, hogy hozzon minél előbb reformokat. A Fehér Ház vezetője elmondta, hogy együtt fognak működni az egyiptomi kormányzat erőfeszítéseiben egy jobb jövő érdekében, azonban mindezt az egyiptomi emberek jogai tiszteletben tartása mellett fogják tenni.

01:30 Megszólalt Mubarak: az egyiptomi elnök beszédében részvétét fejezte ki a civil és rendőr áldozatok felé, majd nyugalomra szólított fel és arra kérte az embereket, hogy fékezzék meg együtt a káoszt. Az elnök szerint a tüntetések egy összeesküvésnek a részei, amely alá akarja aknázni a hatalmat és Egyiptom stabilitását. Mubarak szerint tisztában van a demokratikus követeléseknek és közös a célja az emberekkel: mindnyájan az árak és munkanélküliség növekedése ellen küzdenek. Mubarak nem vállalta a felelősséget, hanem kijelentette, hogy a kormányzaté a felelősség, ezért a jelenlegi kormányt lemondatja és egy új összetételű vezetőséget fog felállítani. A CNN Közel-Kelet szakértője, Fareed Zakaria szerint ez a lépés Mubarak részéről valószínűleg arra utal, hogy az elnök alábecsüli a tüntetéseket. A The Guardian szerint pénteken legalább 25 ember vesztette életét az utcai harcokban,

Tüntetők Mubarak plakátjával: megtépázott hatalom

23:43 Izrael aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy egy iszlámista mozgalom tud hatalomra kerülni, ha Mubarak elbukik

23.33 Fathi Sorour, az egyiptomi parlament elnöke egy helyi tévécsatornán bejelentette, hogy egy nagyon fontos bejelentésre fog hamarosan sor kerülni. Egyiptomban, mivel Mubarak nem jelölt ki alelnököt, Sorour az elnök helyettese, így annak halála vagy bukása esetén a parlament elnöke fogja a választásokig, ideiglenesen ellátni az elnöki feladatokat. A bejelentés ideje alatt is folyamatosan érkeznek a páncélozott katonai járművek a városba.

23.19 A Reuters egyiptomi egészségügyi forrásokra hivatkozva beszámol arról, hogy legalább 1030 ember megsebesült a pénteki megmozdulásokban.

23.00 A Fehér Ház szóvivője befejezte a sajtótájékoztatót. Robert Gibbs többször elmondta, hogy Egyiptom népe fogja eldönteni az eseményeket, és elmondta, hogy az emberek panaszait legitimnek tartják, amellyel azt sugallta, hogy az Obama adminsztráció nem támogatja tovább a Mubarak rezsimet.
Rendőrök fenyegetik a tüntetőket egy kapitányság előtt Kairóban
21.56 A CNN helyi tudósítója Ben Wedeman szerint az események kezdenek csitulni a városban. A műsorvezető azon kérdésére, hogy miért, azt válaszolta, hogy a rendőrség és a kormányzat teljesen eltűnt az utcákról.

21.43 Az Al-Dzsazíra arab televízió élőben mutatja be, ahogy a tüntetők fosztogatnak a kormánypárt székházában. Az adó arról is beszámolt, hogy sokan élő láncot alkotnak a közeli nemzeti múzeum körül, nehogy a műkincsek is fosztogatók zsákmányává váljanak.

21.30 A Time magazin arról számol be, hogy beszélt az izraeli kormány „egy miniszterével” aki azt állította, hogy Izrael Mubarak elnököt támogatja. A magazin szerint izraeli vezető kormányzati képviselők, a sok status quo-ba fektetett erőfeszítést követően aggodalommal szemlélik a „földrengést, ami átvonul a Közel-Keleten.”
Kairó utcája: rendőrök és tüntetők a könnygáz felhőben
21.20 Az amerikai Fox News szintén aggodalmát fejezte ki az egyiptomi eseményekkel kapcsolatosan: iszlámista, az al-Kaidához köthető csoportok is átvehetik a kormányzást Kairóban.

20.54 Sharm el-Sheikhben nem érezni a feszültséget. Újságírók szerint ott nincsenek demonstrációk, habár az emberek egyetértenek a tüntetők céljaival.

20.05 Barack Obama amerikai elnök összehívta a nemzetbiztonsági tanácsot. Az adminisztrációból az alelnök, Joe Biden tartotta a kapcsolatot az egyiptomi kormányzattal.

19.49 Human Rights Watch: Alexandriába is bevonult a hadsereg, de a légkör nyugodt. A katonák kommunikálnak a tüntetőkkel. A városban a kormányzati és több rendőrségi épületet felgyújtottak.
Mubarak elvetette a kockát és beküldte a katonákat.
19.47 A Reuters hírügynökség szerint legalább 10 ember megsebesült, többeken golyók ejtettek sérüléseket.

19.46 Az Al-Dzsazíra megdöbbentő képeket mutat, a felvételeken látunk egy lángoló autót. Az egyiptomi televízió nyugodt városképet sugároz.

19.34 El-Baradei ellenzéki csoportjának aktivistái szerint Port Szaídban legalább 80 ezer ember tüntetett a kormány ellen. Az ellenzéki tagok hozzátették, hogy egy 14 éves kislány életét vesztette az eseményekben.

19.27 Az AP hírügynökség szerint a tüntetők már a külügyminisztérium és az állami televízió székházát ostromokják Kairóban.

19.19 Az amerikai külügyminiszter, Hillary Clinton aggodalmát fejezte ki az egyiptomi rendőrség és biztonsági erők tüntetőkkel szembeni fellépése miatt. „Felszólítjuk az egyiptomi kormányzatot, hogy tegyen meg mindent annak érdekében, hogy visszafogja a rendfenntartó csapatait. Ugyanakkor a tüntetőknek hasonlóan tartózkodniuk kell az erőszaktól” – fogalmazott az amerikai külügyminiszter.
Rendőrök, lángoló felszerelésben küzdenek a molotov koktélokat és köveket dobáló tüntetőkkel
18.45 Egy belvárosi rendőrörs lángoló képét látni a felvételeken. Az épület előtt az autók és üzemanyag tartályok szintén lángokban állnak. Az Al-Dzsazíra szerint városszerte mindenhol robbanások hangjait hallani.

18.30 Kiszivárognak az első hírek, hogy Mubarak, vagy fia beszédet fognak tartani. Az még nem biztos, hogy melyikőjük, mert több információ is nyilvánosságra került.

18.23 Megjelennek az első felvételek a Kairó központjában lévő lángoló kormánypárti épületekről.

18.00 Életbe lép a kijárási tilalom, de a tüntetések tovább zajlanak. Egy élő felvételen azt látni, hogy a tömeg egy páncélozott rendőrségi járművet igyekszik a Nílusba taszítani, de miután sikertelenül próbálkoznak, inkább felgyújtják.

17.51 Human Rights Watch: tüntetések Alexandriában, számos rendőrautó áll lángokban.

17.26 Az Al-Dzsazíra szerint Alexandira nagy részét a tüntetők uralják. Szuezben már két rendőrőrs is a demonstrálók kezébe került.
Az összecsapásokban megsérült tüntető. Több mint 1000 ember szorult orvosi ellátásra
16.53 A Reuters szerint nyilvánosságra került egy szuezi tüntető neve, akit állítólag lelőttek a rendőrök. A rendőrök megpróbálták feloszlatni a tömeget, de a Mubarak lemondását követő, túlerőben lévő demonstráló csoport köveket dobálva sikeresen hátraszorította őket.

16.50 Az Al-Dzsazíra szerint Alexandriában is megöltek egy tüntetőt, a tömeg pedig egy utcában felemelte a holttestet és muzulmán jelszavakat skandált. A riporter hozzáteszi, hogy Alexandriában is túlerőben vannak a demonstrálók és a rendőrség elvesztette az uralmát az események felett.
Mohamed El-Baradej ellenzéki vezető megérkezik Egyiptomba. Péntek óta háziőrizetben van
16.39 Egyiptomi hivatalos szervek bejeletni, hogy Mohamed El-Baradej, a Nobel-díjas ellenzéki vezért háziőrizetbe veszik.

16.08 Zajlanak az utcai harcok Kairóban: a rendőrség könnygáz gránátokkal lövi a tüntetőket, a demonstrálók pedig folyamatosan dobálják vissza azokat. Az emberek kormány- és rendszerellenes jelszavakat kiabálnak. A demonstrációk alatt civil ruhás rendőrök is felléptek a tüntetőkkel és újságírókkal szemben, több francia és arab sajtómunkást letartóztattak.

16.00 Az AP felvételei szerint tízezrek csaptak össze Kairóban a rohamrendőrséggel. Az egyik tüntető azt kiabálja a kamerába, hogy elege van a korrupt rezsimből.

15.45 Peter Beaumont egy megdöbbentő csatáról számol be a tüntetők és rendőrök között: a videó hamarosan felkerült az internetre is. A képeken az látható, hogy egy hídon átvonuló több száz fős tüntető tömeg szinte letolja a könnygázzal ás rohampajzzsal védekező rendőröket. A híd végén a rendőrök megtorpannak, a tömegben állók majdnem eltapossák egymást.

forrás:atv.hu / The Guardian / Al-Jazeera / CNN / Twitter

Leave a Reply 331 megnézve, 1 alkalommal mai nap |