< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Elérte a mélypontot a magyar ingatlanpiac

| Mobile | RSS

Elérte a mélypontot a magyar ingatlanpiac

2011. január 30. | 1 Hozzászólás | Közélet

Egy ingatlan tanácsadó szerint az idei év a stabilizálódás éve lesz

Másfél évi süllyedés után elérte a mélypontot a magyar ingatlanpiac, az idei a stabilizálódás éve lesz a King Sturge ingatlan tanácsadó szerint.

A tanácsadó által az MTI-hez eljuttatott elemzés az irodapiac üresedési rátáját 20,6 százalékra teszi, amely az év közepére másfél százalékponttal csökkenhet, de az év végére elérheti akár a 16 százalékot is. Más ingatlan tanácsadók, illetve elemzők az üresedési rátát 25 százalékra becsülik, de valamennyi szakértő egyetért abban, hogy az idén annyira “felszívódhat” az üres iroda terület, hogy jövőre már a fejlesztés is újra indulhat.

A King Sturge elemzése úgy véli, hogy az iroda bérleti díjak addig nem emelkednek, amíg az üresedés nem csökken 10 százalék alá. Valójában a magyar piacon ilyen helyzet nem volt, a nagy felfutás idején is 13 százalék körül volt az üresedés.

A logisztikai ingatlanok piacán az üresedés jelenleg 19,5 százalék, amely az év végére 16 százalék alá eshet. Az elemzés azzal érvel, hogy a német gazdaság fellendülőben van, azt pedig fél év késéssel szokta követni a magyar gazdaság. A fejlesztések – ha lesznek – csak bérlői megrendelésre indulnak. A fejlesztők spekulatív indítékkal nem építenek raktárakat.

A kiskereskedelmi ingatlan piacon legnehezebb feladat a bérlők megtartása. Az elemzés szerint a bérlők egyre inkább forgalom arányos díjat fizetnek. Ezzel ugyan romlik a bérbe adó cash flowja, de ez még mindig jobb, mintha elmegy a bérlő. A King Sturge szerint a magyar kiskereskedelmi piac telítődött, legfeljebb néhány, speciális helyen van értelme üzletközpontot építeni.

A befektetési ingatlanpiacon tavaly 340 millió euró volt a forgalom, az irodapiaci hozam 7,25 és 7,75 százalék közé esett. Ez változatlan marad az idén is.

Forrás: hirado.hu/MTI

Leave a Reply 2409 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: