< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Közös határvédelemről és a szervezett bűnözésről tárgyalnak Gödöllőn

| Mobile | RSS

Közös határvédelemről és a szervezett bűnözésről tárgyalnak Gödöllőn

A Bel- és Igazságügyi Tanács informális ülésének csütörtöki napján három fő témáról tárgyalnak a résztvevők: délelőtt a szervezett bűnözés elleni küzdelemről, az ebédnél a költségvetésről, délután pedig a közös határvédelemről – mondta el Pintér Sándor.

A belügyminiszter Románia és Bulgária schengeni csatlakozásról azt mondta, Magyarország csomagban kezeli a két ország belépését az övezetbe. A magyar elnökségnek célkitűzéseként említette, hogy Románia és Bulgária – a magyar elnökség ideje alatt, együtt – csatlakozzon a schengeni rendszerhez.

Románia ehhez hibátlanul teljesítette a technikai feltételeket, Bulgáriában viszont még vannak hiányosságok a szárazföldi határ védelmét illetően – hangsúlyozta Pintér Sándor. Hozzátette: a bolgár belügyminiszter azonban ígértet tett arra, hogy ezek a feltételek is megvalósulnak.

Pintér Sándor azt mondta, biztos a bolgár belügyminiszter adott szavában, és azt várja Bulgáriától, hogy teljesíti a feltételeket és az előzetesen támasztott követelményeket, így Romániával egyszerre tudnak majd csatlakozni a schengeni övezethez.

A belügyminiszter délelőtt Cecilia Malmström-mel, az Európai Unió belügyi biztosával és Ivan Bizjak-kal, az EU Tanácsának bel-és igazságügyi főigazgatójával tárgyalt.

A délutáni tanácskozáson a miniszterek a határbiztonság témáját is megvitatták: megerősítették a határbiztonság kiemelt fontosságát az európai biztonság szempontjából, és üdvözölték a magyar elnökség témaválasztását.
Több hozzászóló is a harmadik országokkal folytatott együttműködés fontosságát hangsúlyozta az integrált határigazgatás területén.

Elhangzott, hogy a modern technológiák nyújtotta lehetőségek, az automatizálás bevezetése a határellenőrzésben nélkülözhetetlen, izgalmas lehetőség – ugyanakkor többen hozzátették, a tényleges szükségletekhez kell igazodni.

A schengeni rendszer megfelelő, hatékony irányításának fontosságára is felhívták a figyelmet. A tagállamok támogatásukról biztosították az Európai Bizottságnak a schengeni értékelési mechanizmus reformjára vonatkozó új javaslatát.

forrás:(kormany.hu; eu2011.hu)

Leave a Reply 1234 megnézve, 1 alkalommal mai nap |