< Böngészés > Főoldal / Életképek/bulvár / Blog article: A csúf béka támadása

| Mobile | RSS

A csúf béka támadása

2011. február 2. | hozzászólás | Életképek/bulvár


Úgy tűnik, az ausztrál tudósok nem képesek felvenni a harcot az új betolakodóval, az aga, vagy más néven az óriás varangyal szemben! A nyúlhoz hasonlóan ők sem csak úgy besurrantak az országba, hanem szántszándékkal telepítették be! Miért?
A XX. sz. elején két bogárfaj veszélyeztette Ausztrália cukornádtermesztését, mely jelenleg kettőmilliárd dollárt hoz a honi gazdaságnak. 1935 – n a telhetetlen bogárevő hírében álló ökör nagyságú kétéltűt, a BUOFO MARINUST a cukornádtermesztők megmentőjének tartották! Bár néhány tudós kifejezte rosszallását, ám mégis behozták a varangyokat Dél – Amerikából, Hawaii keresztül, majd elengedték a GUEENSLAND cukornádültetvényein.
Szabadon bocsátásukkor az agák tudomást sem vettek a bogarakról, inkább fellázadtak! A fejlődésük összes szakaszában, – lárvakoruktól felnőttkorukig – mérgezőek! Miközben, az ebihalból varanggyá tökéletesednek különleges mirigyek nőnek a bőrük alatt, és rendkívül mérgező tejszerű anyag választódik ki, mikor az állat megijed!
A varangyok az ismereteink szerint megölik az Ausztráliában élő kígyókat, dingókat, sőt, még azokat a krokodilokat is, akiknek rájuk támad gusztusuk. Ezek az állatok igen szaporák s jelenleg olyan helyeken is fellelhetők, amik több mint 900 kilométerre vannak azoktól a pontoktól, ahol eredetileg szabadjára engedték őket! Populációjuk csaknem tízszer akkora, mint őshazájukban, Venezuelában! Ők is hasonló csapással sújtanak, mint a Bibliában olvashattuk: – ellepik a mezőket, lakásokat, s megbújnak a vécécsészékben is.
Évente 3O kilométert haladnak előre! Mostanára elérték – a varangyok paradicsomának nevezhető – a világörökség részét képező KAKADU NEMZETI PARKOT! Az Ausztrál kormány dollármilliókat költ a békák terjeszkedésének megakadályozását célzó kutatásokra, azonban még nem sikerült hathatós módszert találnia. A harcnak nincs vége! A varangyok állnak nyerésre!
Miért alakult ki a nézeteltérés?
A háborítatlan ökoszisztémákban az élő szervezeteknek megvannak a maguk természetes szabályozói, amelyek korlátozzák a populációk létszámát. Ám mikor kiszabadulnak a természetes környezetük, szabta kontrol alól, látszólag ártalmatlan teremtmények, s olyan gyorsan szaporodnak, hogy annak végzetes következményei vannak. Az első európai telepesek, kik Ausztráliába érkeztek, nem láthatták előre, milyen hatalmas kár származik abból, ha nem tudják szabályozni a betelepített állatok s növények populációit. Az is igaz, a sok bevitt faj hasznosnak bizonyult! Igazából, Ausztrália manapság nem is lehetne meg betelepített növény – búza, rozs – s állatfajok pl, juhok, szarvasmarhák, s még sorolhatnám, mi minden nélkül.
Azonban, az aga varangy esete józanságra inti a jövő emberét! Vigyázniuk kell, mikor arra adják a fejüket, hogy befolyásolják a föld káprázatosan bonyolult élővilágát.
-oil-

Leave a Reply 228 megnézve, 1 alkalommal mai nap |