< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: A Fidesz és az MSZP is változtatna a képviselők javadalmazásáról szóló törvényen

| Mobile | RSS

A Fidesz és az MSZP is változtatna a képviselők javadalmazásáról szóló törvényen

A Fidesz és az MSZP is változtatna a képviselők javadalmazásáról szóló törvényen Fideszes képviselők mellett a szocialista Molnár Csaba is kezdeményezte a képviselők javadalmazásáról szóló törvény módosítását. A jelenleg hatályos jogszabály szerint a miniszterelnöki, miniszteri tisztséget betöltő, államtitkár vagy kormánymegbízott képviselő csak az alapdíj 100 százalékára jogosult; az a kormánybiztos vagy miniszterelnöki megbízott képviselő, aki költségtérítésben részesül, ennek összegével csökkentett mértékű választókerületi pótlékra jogosult. Szijjártó Péter és Ágh Péter ezt kiegészítené a miniszterelnöki biztos képviselővel, aki jelenleg maga a kormányfő szóvivője. Molnár Csaba szerint az alapdíj 100 százalékát meghaladó részéből a díjazás összegét le kell vonni.

Molnár Csaba megfogalmazásában úgy szólna a szabályozás, hogy miniszterelnöki, miniszteri vagy államtitkári tisztséget betöltő képviselő kizárólag az alapdíja 100 százalékára jogosult és ha a képviselő kormánymegbízotti, kormánybiztosi, miniszterelnöki biztosi vagy miniszteri biztosi tisztséget tölt be, és ezért díjazásban részesül, akkor javadalmának az alapdíj 100 százalékát meghaladó részéből kellene a díjazás összegét levonni. Ehhez az ellenzéki honatya hozzátenni javasolja azt is: az a képviselő, aki a kormány irányítása alatt álló szervtől — nyilatkozata szerint — személygépjármű-használatban, mobiltelefon-használatban részesül, annak piaci értékével, aki pedig költségtérítésben részesül, annak összegével csökkentett mértékű választókerületi pótlékra legyen jogosult. Molnár Csaba javaslata indoklásában kitér arra: a kormánytöbbség tavaly nyáron hirdette meg a kétmillió forintos fizetési plafont a közszférában, “ezzel szemben kormánypárti képviselők olyan kormányzati megbízásokat kaptak, amellyel jövedelmük — egy kiskaput kihasználva — meghaladja ezt a limitet”. Mint írja, az országgyűlési képviselő kormánybiztosok és miniszterelnöki biztosok a képviselői javadalmazásuk mellé államtitkári illetményt (997 ezer forint) is kaphatnak díjazásként, míg a miniszteri biztos képviselők helyettes államtitkári illetményre (748 ezer forint) lehetnek jogosultak. A korábbi szabályozás logikája az volt, hogy ha egy képviselő állami vezetői tisztséget tölt be, és ezért fizetést kap, akkor képviselőként csak alapdíjat kaphat. A törvényjavaslat ezt a kívánalmat érvényesíti az új tisztséget betöltőkkel szemben is – áll az MSZP-s indítvány indoklásában. A képviselői alapdíj a mindenkori köztisztviselői illetményalap hatszorosa, azaz jelenleg 231 ezer 900 forint.
forrás:hír3

Leave a Reply 312 megnézve, 1 alkalommal mai nap |