< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: KSH: az első tizenegy hónapban 21 százalékkal nőtt az export

| Mobile | RSS

KSH: az első tizenegy hónapban 21 százalékkal nőtt az export

Tavaly az első tizenegy hónapban 21 százalékkal nőtt az export euróban számolva, a novemberi bővülés 20,2 százalékra gyorsult a megelőző havi 16,3 százalékról, a behozatal növekedési üteme azonban nem változott, 18,3 százalék maradt novemberben is – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Az külkereskedelmi mérleg 2010 novemberben 652 millió euró aktívumot mutatott, 194 millió euróval javult az előző év azonos időszakához képest.

A külkereskedelmi egyenleg tavaly az első tizenegy hónapban 5,093 milliárd eurót tett ki 1,656 milliárd euróval haladta meg a bázisidőszakit.

Az év első tizenegy hónapjában az export értéke 18.083 milliárd forint (65,7 milliárd euró), az importé 16.685 milliárd forint (60,6 milliárd euró) volt, így a kivitel forintértéke meghaladta, a behozatalé azonban még nem érte el a két évvel korábbi, a gazdasági világválság előtti szintet.

A 2010. január-novemberi forgalmának forintban mért árszínvonala importban és exportban mintegy egy százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A cserearány gyakorlatilag nem változott. A forint a főbb devizákhoz képest 1,5 százalékkal erősödött, ezen belül euróhoz viszonyítva több mint 2 százalékkal felértékelődött, míg a dollárhoz képest 2 százalékkal gyengült.

2010 első tizenegy hónapjában a legnagyobb részarányt képviselő árufőcsoport, a gépek és szállítóeszközök kereskedelmének volumennövekedése a forgalom mindkét irányában 20 százalék körül alakult, ezzel továbbra is a növekedés fontos tényezője.
forrás:mr1

Leave a Reply 258 megnézve, 1 alkalommal mai nap |