< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Orbán: végleges a kétpilléres rendszer

| Mobile | RSS

Orbán: végleges a kétpilléres rendszer

2011. február 3. | hozzászólás | Közélet

Orbán Viktor szerint a kormány megmentette a nyugdíjrendszert, és hozzákezdhet az államadósság érzékelhető mértékű csökkentéséhez.

A miniszterelnök szerdai budapesti sajtótájékoztatóján példátlan összefogásnak nevezte azt, hogy a nyugdíjvédelmi program keretében a magán-nyugdíjpénztári tagok 97 százaléka választotta az állami nyugdíjrendszert. Orbán Viktor szerint a kormány lépése nélkül nem lehetett volna fenntartani a nyugdíjrendszert, az ugyanis az összeomlás szélén volt.

2011 végére az állami nyugdíjrendszer át fog állni az egyéni számlán vezetett rendszerre – jelentette ki Orbán Viktor. A miniszterelnök elmondta: az erről szóló és konkrét menetrendet tartalmazó előterjesztést szerdán hallgatta meg a kabinet. A kormányfő tervei szerint az új egyéni számlás rendszer átláthatóbb, kiszámíthatóbb és tervezhetőbb lesz.

Orbán Viktor szerint végleges, hogy kétpilléres a magyar nyugdíjrendszer. „Kár azt az illúziót kelteni”, hogy bármilyen módon, akár alkotmánybírósági ítélettel ez a helyzet megváltoztatható lenne. Ez egy végleges rendszer, kétpilléres a magyar nyugdíjrendszer – jelentette ki. Mint mondta, a nyugdíjrendszer egyensúlyát még ebben az évben meg lehet teremteni.

Orbán Viktor miniszterelnök szerint a magán-nyugdíjpénztári rendszerben maradók 3 százalékos aránya azt jelenti, hogy volt választási lehetőség. A miniszterelnök úgy fogalmazott: az állami nyugdíjrendszerbe visszalépők 100 százalékos aránya gyanús lett volna, azonban az a több mint százezer ember, aki magán-nyugdíjpénztári tag maradt, arra bizonyíték, hogy „egyetlen ember sem maradt le a választás lehetőségéről technikai okokból.” Orbán Viktor hozzátette: örül annak, hogy van százezer ember, aki úgy gondolja, hogy állami segítség nélkül is meg fog tudni állni a lábán. A kormányfő bátor tettnek nevezte a magánnyugdíjpénztárakban maradást, mert „mindig azok fognak jobban járni, akik benne maradnak a közös szolidaritási rendszerben, azokkal szemben, akik az egyéni utat választják.”

MSZP: fenyegetőek voltak Orbán szavai

Az MSZP elnöke szerint zavarosak, cinikusak és fenyegetőek voltak a kormányfő szavai a nyugdíjrendszer átalakításáról szóló sajtótájékoztatón. Mesterházy Attila azt is mondta: bízik benne, hogy az Alkotmánybíróság azelőtt dönt a nyugdíjügyi beadványokról, hogy a magán-nyugdíjpénztári vagyon állami kezelésbe vételének folyamata lezárulna.

Mesterházy Attila cinikusnak nevezte, hogy a miniszterelnök a szabad választás lehetőségéről beszélt, miközben a kormány zsarolással és kényszerítéssel érte el a magán-nyugdíjpénztári tagok 97 százalékának visszalépését az állami nyugdíjrendszerbe. Az MSZP elnöke fenyegetőnek értékelte a miniszterelnök azon véleményét, amely szerint bátor tett volt a magánpénztári rendszerben maradni.

A jobbikos Volner János szerint a Fidesz nem tudja saját politikájával megelőzni a demográfiai katasztrófát, egyre inkább elöregedik majd a társadalom. A képviselő közölte, hogy a demográfiai előrejelzések szerint 2060-ra már csak 8,5 millió magyar lesz, a társadalom elöregedik, ezért nagyon optimista az a kormányzati becslés, amely szerint 2050-re 4 millió foglalkoztatott lesz Magyarországon.

Az LMP úgy értékelt: Orbán Viktor a zsarolás diadalát ünnepelte, mert az ellenzéki párt szerint az emberek döntő részét visszakényszerítették az állami rendszerbe.
forrás:mr1

Leave a Reply 290 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: