< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Tarlós: néhány fideszes tudatosan terjeszt valótlanságokat

| Mobile | RSS

Tarlós: néhány fideszes tudatosan terjeszt valótlanságokat

Állítja: ő mindig vállalni szokta személyi döntéseit.

Szép nagy követ dobott Tarlós István a találgatások és a mutogatások tavába, amikor kijelentette, nem veszi le a fővárosi kórházigazgatókat kirúgni készülő helyettesét a vezetői tábláról, egész egyszerűen azért, mert nem Szentes Tamás fejéből pattant ki az intézményvezetők menesztésének ötlete. Abban a legtöbb forrásunk egyetért, hogy valóban nem Szentes volt a hunyó, arról viszont már megoszlanak a vélemények, hogy ki a felbujtó. Mindenesetre két név pörög, az egyik a főpolgármesteré, a másik a fővárosi kormányhivatal vezetőjéé, Pesti Imréé.

Kabinetülés kontra vezetői ülés

Az első verzió szerint Tarlós a főpolgármesteri kabinet ülésén szignálta ki Szentesre a kirúgásokat, csak valamilyen ok miatt kihátrált az ügyből, és most helyettesére verné a balhét. A főpolgármester megkeresésünkre cáfolta ezt a verziót: – A kabinetülésen nem jött szóba a kórházak kérdése, a téma a vezetői értekezleten merült fel, ahol a két fideszes főpolgármester-helyettes, a városüzemeltetésért felelős György István, az oktatásra és a kultúrára ügyelő Csomós Miklós, illetve a fővárosi Fidesz-frakcióvezető, Németh Zoltán volt jelen – magyarázta az atv.hu-nak Tarlós István.

Nem bújna senki háta mögé

Aki szerint ő mindig vállalni szokta személyi döntéseit, és nem bújik el senki háta mögött, ha nem így lenne, akkor nem dolgozna együtt Demszky egykori főtanácsadójával, Atkári Jánossal, a liberális Ráday Mihállyal, és így tovább. Szerinte így botorság azt gondolni, hogy tapasztalatlan helyettesére bízta volna a piszkos munkát, már ha szándékáéban állt volna bárkit kirúgni. Így Szentest pusztán eszköznek tekinti, szerinte ezt támasztja alá, hogy épp akkor indult be a gépezet, amikor ő Szerbiában vendégeskedett. Úgyhogy Tarlós azt gyanítja, hogy a nevük elhallgatását kérő fideszes források tudatosan terjesztenek valótlanságokat.

Nem véletlen

Hogy ki is lehet ez a forrás, azt Tarlós nem kommentálta az atv.hu-nak, mindössze annyit mondott: nem véletlen, hogy a sajtónak a jelenleg a fővárosi kormányhivatalt vezető Pesti Imre ugrik be, mint aki a háttérből mozgatja a szálakat. (Emlékeztetőül: az előző ciklusban fideszes oldalról Pesti Imre volt annak, az egészségügyi intézményeket holdingrendszerben működtető rendszernek a kiötlője, ami helyett Tarlós most azt szorgalmazza, hogy adják állami gondozásba a 12 fővárosi kórházat.) Pesti egyébként arra kapott felhatalmazást, hogy véleményt nyilvánítson budapesti ügyekben, cselekvésre viszont nem. Pestiről fideszes forrásaink annyit mondtak, hogy jelenleg nem vesz részt a főváros ügyeiben, ugyanis minden idejét a kormányhivatal köti le.

Egyszerűen képtelen

Tarlós egyébként rendkívül tiszteli a Fideszt és így a fideszes álláspontokat, ám a főváros egészét érintő kérdésekben legfeljebb Orbán Viktorral tárgyal. Márpedig a főpolgármester szerint ez ilyen ügy, úgyhogy hiába van közgyűlési döntés a holdingrendszerről, meg kell várni, miként dönt az állam, avagy átveszi-e a budapesti kórházakat vagy sem. Ugyanis két szereplő fut párhuzamosan: a TB-ügyeket az állam intézi, az infrastruktúra viszont az önkormányzathoz tartozik. És a helyhatóság Tarlós szerint képtelen kezelni – ahogy egyébként már a Demszky-éra alatt is az volt, csak nem ismerte be – a beszállítói és a kapacitásügyeket.
A jelenlegi status quot egyébként nagyon komoly lobbi érdekek védik, mondta Tarlós, ám szerinte igenis érdemes átgondolni, hogy az állam átvegye a kórházakat – működtetésük felelősségével együtt.

forrás:atv.hu / Nagy B. György

Leave a Reply 256 megnézve, 2 alkalommal mai nap |