< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: A roma holokauszt elismerésére szólítottak fel az Európai Parlamentben

| Mobile | RSS

A roma holokauszt elismerésére szólítottak fel az Európai Parlamentben

2011. február 4. | hozzászólás | Közélet

A második világháború alatti, romákat sújtó népirtás elismerésének fontosságát hangoztatta Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke szerdán Brüsszelben, az EP plenáris ülésén tett nyilatkozatában.

A II. világháború alatt legalább 220 ezer roma pusztult el a náci haláltáborokban. Az Európai Parlament szerdai plenáris ülésén a roma holokauszt elismerésére szólított fel Jerzy Buzek, az EP elnöke. „Európában még mindig kevesen tudják, hogy a roma népcsoport is mint közösség keresztülment a népirtás traumáján. Itt az ideje, hogy Európa végre elismerje a roma holokauszt tényét, és erre méltóképpen emlékezzen is – mondta a parlament lengyel elnöke.

A soros magyar uniós elnökség nevében Győri Enikő európai ügyekkel foglalkozó államtitkár szólalt fel. „Miért fontos emlékezni? George Santayana amerikai történész írta 1905-ben: akik nem képesek emlékezni a múltra, arra ítéltetnek, hogy megismételjék azt” – fogalmazott.

Győri Enikő emlékeztetett arra is, hogy a magyar elnökség egyik fő feladata a 10-12 millióra becsült európai roma népesség életviszonyainak javítását célzó program, az összeurópai romastratégia kidolgozása.

A fideszes Járóka Lívia, az Európai Parlament egyetlen roma képviselője szorgalmazta, hogy a tagállamok nemzeti tanterveiben szerepeljen a romákkal közös történelem ismertetése is. A romaügyekben szintén aktív Göncz Kinga MSZP-s euróképviselő azt emelte ki, hogy a parlamenti megemlékezés fontos állomás a bizalomépítésben az európai többség és a legnagyobb európai kisebbség, a romák között.
forrás mr1

Leave a Reply 331 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: