< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Nyugdíjhozam – öröm a visszalépőnek, üröm a kormánynak

| Mobile | RSS

Nyugdíjhozam – öröm a visszalépőnek, üröm a kormánynak

A vártnál jóval kisebb mozgástere marad a kormánynak.Százmilliárdokba kerülhet a reálhozamok kifizetése.

A pénztártagok többsége az állami rendszert választotta, így sikerrel zárult az első kör a kormány szempontjából, de a Portfolio.hu szerint a neheze csak most következik. Számos kérdés maradt nyitott, a legfontosabb, hogy mikor lehet kifizetni a reálhozamokat, azt követően pedig a kormány mekkora összeggel tud majd gazdálkodni.

Az előzetes becslések szerint 2600-2700 milliárd forint marad meg, de nem ez az összeg kerül a Nyugdíjreform és Államadósság-csökkentő Alapba, hiszen a reálhozamokat ki kell fizetni, és ez nem lesz olyan olcsó, mint azt korábban hinni lehetett.

Az első kormányzati becslések még 100 milliárd forinti összegről szóltak, azonban a Portfolio.hu számításai szerint és piaci információk alapján is azt lehet valószínűsíteni, hogy ez az összeg elérheti a 300-400 milliárd forintot is. Így az államnak átadott vagyon a korábbi okfejtés szerint tovább apad, méghozzá 2200-2400 milliárd forintra.

Forrás: portfolio.hu

Leave a Reply 241 megnézve, 2 alkalommal mai nap |