< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Az USA-t zavarják Kína csillagháborús fejlesztései

| Mobile | RSS

Az USA-t zavarják Kína csillagháborús fejlesztései

Az Egyesült Államokat nyugtalanítja, hogy Kína olyan fegyvereket dolgoz ki, amelyek képesek műholdak lelövésére vagy jeleinek zavarására.
© ESA

Az űrkatonai ügyekben illetékes Gregory Schulte, az amerikai védelmi minisztérium államtitkár-helyettese, abból az alkalomból tartott sajtótájékoztatót, hogy elkészült az Egyesült Államok tíz éve szóló űrbiztonsági stratégiája. Schulte elmondta: a stratégiának az a célja, hogy megvédjék az amerikai műholdakat a versenynek is kitett és egyre forgalmasabb világűrben.

“Nyugtalanít bennünket, hogy Kína jelentős forrásokat fordít az űreszközök elleni fegyverekre” – mondta az államtitkár-helyettes, hozzátéve, hogy Kína élenjár a csillagháborús fejlesztésekben.

Emlékeztetett arra, hogy 2007-ben Kína a Földről kilőtt ballisztikus rakétával semmisítette meg egyik elöregedett meteorológiai műholdját. Az Egyesült Államok akkor élesen bírálta ezt a műveletet, mivel a robbanás következtében rengeteg szemét keletkezett, s ez továbbra is ott kering a világűrben.

Washingtonban úgy tudják, hogy a kínaiak olyan fegyveren dolgoznak, amelyek akadályozzák a műholdak által kibocsátott rádiójelek továbbítását, illetve olyan ágyúkat fejlesztenek, amelyek energiasugárral semmisítenek meg célpontokat.

Robert Gates amerikai védelmi miniszter már javasolta Kínának, hogy a stratégiai párbeszéd témái közé vegyék fel a világűr problematikáját is. A kínaiak egyelőre nem hajlandóak erre.
Forrás:hír24/ MTI

Leave a Reply 248 megnézve, 1 alkalommal mai nap |