< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Obama a Muzulmán Testvériséggel is kalkulál

| Mobile | RSS

Obama a Muzulmán Testvériséggel is kalkulál

2011. február 8. | hozzászólás | Közélet

Obama szerint a betiltott Muzulmán Testvériség ideológiája, amely a Hoszni Mubarak elnökkel szembenálló legerősebb ellenzéki csoport, Amerika-ellenes elemeket is tartalmaz, de a Testvériségnek nincsen többségi támogatottsága, így a washingtoni vezető biztos abban, hogy a jövőbeni egyiptomi kormányzat az Egyesült Államok partnere marad.

Az Egyesült Államok nem kényszerítheti ki az egyiptomi elnök, Hoszni Mubarak távozását, de az emberek nem fognak hozzájárulni egy képviselet nélküli kormányzat vagy szabad és tiszta választások nélküli hatalomhoz – mondta Barack Obama amerikai elnök egy a Fox News hírcsatornának adott interjúban.

Az amerikai elnök szavai szerint biztos abban, hogy egy szabályozott politikai átmenet végeredménye egy olyan egyiptomi kormányzat lesz, amely az Egyesült Államok partnere marad. Az elnök szerint azonban az is igaz, hogy a betiltott Muzulmán Testvériség ideológiája, amely a Hoszni Mubarak elnökkel szembenálló legerősebb ellenzéki csoport, Amerika-ellenes elemeket is tartalmaz, de a Testvériségnek nincsen többségi támogatottsága – igyekezett csillapítani az aggodalmakat Obama. Az elnök szerint „fontos, hogy ne korlátozzuk le az egyiptomi választási lehetőségeket úgy, hogy vagy Muzulmán Testvériség vagy az elnyomás”. „Amit szeretnék, az egy képviseleti kormányzat Egyiptomban, és biztos vagyok benne, hogy az ország egy szabályozott átmenetet követően olyan végrehajtó hatalommal fog rendelkezni, amellyel partnerként tudunk a jövőben együttműködni” – fejtette ki Obama a véleményét.

Amerikai adu

Azt mindenképpen meg kell jegyezni, hogy az elnök szavait évi 1,3 milliárd amerikai dollár segély nyomatékosítja, amelynek egy, az Egyesült Államok szempontjából kedvezőtlen fordulat a végét jelentené. Ez azonban komoly válság elé állítani az egyiptomi nemzetgazdaságot. A tüntetések miatt Egyiptom már így is legalább 10 évet esett vissza gazdasági fejlődése terén – legalábbis így véli egy lemondatott miniszter az előző kairói kabinetből. Tény, hogy a zavargások miatt még a mai napig nem állt helyre teljesen a rend, szünetel vagy csökkentett módban dolgozik a gazdasági szektor, a vasárnap kinyitó bankokat pedig ügyfelek tömegei árasztották el – jelentős próba elé állítva az intézeteket a hosszas szünet miatti jelentős pénzfelvétellel.
Obama: “fontos, hogy ne korlátozzuk le az egyiptomi választási lehetőségeket úgy, hogy vagy Muzulmán Testvériség vagy az elnyomás”

Clinton is sürget

Az amerikai külügyminiszter, Hillary Clinton korábban arra hívta fel az egyiptomi vezetőket, hogy vonják be a különböző politikai csoportokat és kezdjenek tárgyalásokba, hogy ezzel biztosítsák azt, hogy az emberek „legitim elvárásai” érvényesüljenek. A külügyminisztérium közleménye szerint Clinton szombat este egy telefonbeszélgetésben arra hívta fel az egyiptomi külügyminiszter, Ahmed Shafik figyelmét, hogy „biztosítani kell az emberek jogos követeléseit, és a politikai és társadalmi szereplőket átfogó módon be kell vonni a folyamatokba”. Ugyanakkor Clinton látszólag enyhítette a washingtoni, Mubarak lemondását követelő álláspontot is, amennyiben a Münchenből hazafelé tartó repülőgépén azt nyilatkozta az újságíróknak: „kívánatos, hogy elkezdődjön a folyamat, ami egy szabályozott váltáshoz fog vezetni, ami mérföldkő lenne a szabad választások felé”.

Ki lesz Obama partnere?

Időközben Omár Szulejmán egyiptomi alelnök amerikai nyomásra, valamint a belpolitikai válság enyhítése érdekében precedens nélküli megbeszéléseket kezdeményezett az iszlámista Muzulmán Testvériséggel és más ellenzéki csoportokkal vasárnap, miközben a Tahrir teret továbbra is megszállva tartják a tüntetők. Azonban, a kormányzat azon igyekezete ellenére, hogy tárgyalásos úton rendezze a válságot, a Muzulmán Testvériség még az értekezlet előtt – újból – bejelentette, hogy ragaszkodik Mubarak azonnali lemondásához. A radikális iszlámista csoport 1954 óta tiltott szervezet, a kormányzat és Testvériség között évek óta nem volt egyeztetés, így a vasárnapi megbeszélés figyelmeztető jel lehet a fordulatra, amely jelentős különbséget mutat a nyugati támogatottságú rezsim, Mubarak korábbi politikájához képest, amely féken tartotta az iszlámista szervezetet.

Iszlám állam, nyugati mintára?

Ugyan a Muzulmán Testvériség célja egy iszlám állam létrehozása Egyiptomban, de a szervezet azt ígéri, hogy az iszlám tanítások ellenére nem fogja a nőknek előírni a burka viseletét – többek között. A szervezet a sária-aggodalmak kommentálásán kívül a térség stabilitása szempontjából legfontosabb status quo-ról, az Egyiptom és Izrael között 1979 óta fennálló békeszerződésről is több más, egymásnak ellentmondó állásfoglalást is tett.

forrás:atv.hu / Fox News / jpost.com

Leave a Reply 225 megnézve, 1 alkalommal mai nap |
Tags: