< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Gyurcsány: “Nem hódolunk be – Orbán nem főnöke a Parlamentnek”

| Mobile | RSS

Gyurcsány: “Nem hódolunk be – Orbán nem főnöke a Parlamentnek”

2011. február 15. | hozzászólás | Közélet

Tavaly szeptember óta ismételgetem meg-megújuló erővel és elszántsággal, hogy ki kell vonulni az alkotmányozásból – írja blogbejegyzésében Gyurcsány Ferenc.

A Fidesz közel egy tucatszor módosította eddig az Alkotmányt. Mindeddig azzal a dölyfös érveléssel éltek, hogy forradalmi, kétharmados felhatalmazásuk van erre. Minden figyelmeztetés lepörgött róluk, valamennyi ellenzéki és szakmai kritikát lesöpörtek az asztalról. Mára alaposan átszabták a 2010-ig hatályos Alkotmányt, kiiktatták a kormány alkotmányos ellensúlyait, határozott lépéseket tettek a politika önkény rendszerének kiépítésére.

Nem vagyok boldog a bojkott miatt. Általában nem értek egyet azzal, hogy távol maradjunk a parlamenti döntésektől. Azt gondolom, hogy nekünk, törvényhozóknak a Parlamentben van a helyünk. De a Parlament lényege veszett el az elmúlt hónapokban – írja blogjában Gyurcsány Ferenc .

Nem maradt más választásunk, mint ország-világ előtt egyértelművé tenni, hogy mi nem tudunk osztozni Orbán „nemzeti együttműködési rendszerében”. Mi a parlamentáris demokráciában hiszünk, és elutasítjuk a „nemzeti együttműködés nyilatkozatában” írtakat, mely szerint „elvárás”, hogy alázatosan behódoljunk e hazug rendszerértelmezésnek. Mi nem hódolhatunk be. A Parlamentnek a miniszterelnök nem főnöke.

Az új Alkotmány elfogadása után mi parlamenti ellenzékből Orbán rendszerének demokratikus ellenzéke leszünk. Az előttünk álló legfontosabb feladat, hogy ennek, azaz a rendszerellenzéki szerepnek levonjuk valamennyi politikai következtetését.
forrás:Szerző: Világgazdaság Online

Leave a Reply 258 megnézve, 1 alkalommal mai nap |