< Böngészés > Főoldal / Magyar Helsinki Bizottság / Blog article: Újabb levelet ír Orbánéknak az Európai Bizottság

| Mobile | RSS

Újabb levelet ír Orbánéknak az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság heteken belül levélben érdeklődik majd a magyar kormánynál afelől, hogy figyelembe vette-e Brüsszel kéréseit a vörösiszap-katasztrófát okozó MAL Zrt. működési engedélyének meghosszabbítása kapcsán – értesült bizottsági forrásból a BruxInfo.

Az Európai Bizottság heteken belül, de valószínűleg még a hónap végéig levelet ír a magyar kormánynak, amelyben arra lesz kíváncsi, hogy a kabinet mennyire vette figyelembe azokat az érveket és kéréseket, amelyeket Brüsszel még az év elején közölt Budapesttel a vörösiszap-katasztrófáért felelős cég további működésével összefüggésben – írja a Bruxinfo híroldal.

Az Európai Bizottság január elején zárta le az ügyben novemberben kezdett jogi vizsgálatát, és azt közölte a kormánnyal, hogy Budapestnek veszélyes hulladéknak kellett volna nyilvánítania a vörösiszapot, mivel az erősen mérgező. A testület most úgy tájékoztatta a Bruxinfo szerkesztőségét, hogy a MAL Zrt. IPPC-engedélye (egységes környezethasználati engedélye) február végén lejár, ezért kíváncsi a Bizottság arra, hogy „ha a cég engedélyét meghosszabbítják a magyar hatóságok, akkor azt milyen érvek és vizsgálatok alapján teszik majd”.

A Bizottság viszont lépéshátrányban van, a regionális környezetvédelmi felügyelőség ugyanis január közepén 2018-ig meghosszabbította a cég IPPC-engedélyét. Mindezt a vidékfejlesztési miniszter erősítette meg a január 26-i európai parlamenti meghallgatásán, ahol is efelől érdeklődött egy EP -képviselő. Fazekas Sándor azt mondta, hogy a MAL Zrt. megkaphatta az ideiglenes környezethasználati engedélyt, mivel a cég „megszüntette a károkozás forrását, áttért egy környezetbarátabb technológiára, és az alumíniumgyártás során már nem folyékony, hanem száraz vörösiszap keletkezik”.
forrás:hírszerző

Leave a Reply 290 megnézve, 2 alkalommal mai nap |