< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Túlkapás vagy rendőri brutalitás?

| Mobile | RSS

Túlkapás vagy rendőri brutalitás?

2011. február 16. | hozzászólás | Közélet

Megkezdődött a Balsay István által benyújtott semmisségi törvényjavaslat vitája is. Az indítvány a 2006-os őszi események idejére vonatkozik.

Példátlan rendőri brutalitás vagy néhány túlkapás – erről is szólt a vita a Parlamentben az úgynevezett semmisségi törvényjavaslat vitáján. A jogszabálytervezet hivatalos címe szerint a 2006-os őszi tömegoszlatásokkal összefüggő elítélések orvoslásáról szól.

A javaslat tartalma szerint azt mondja ki, hogy az érintettek mentesülnek a jogi eljárások következményei alól, ha azok kizárólag rendőri jelentéseken, vagy vallomásokon alapulnak. Mindez nem vonatkozik például az olyan tüntetőkre, akik bizonyíthatóan erőszakos cselekedeteket követtek el.

Az előterjesztő, a fideszes Balsay István úgy látta, sok ügy mögött a saját tetteiket igazoló egyenruhások állnak. A vitában gyakorlatilag egyedül maradó MSZP szerint a már meglévő jogorvoslati lehetőségekkel minden ügyet egyedileg kellene megvizsgálni, nem egyetlen törvénnyel kezelni az összes esetet. A kormánypártok úgy látták, lehetetlen az úgymond leválogatás, de tény, hogy ártatlanokat ítéltek el, míg a Jobbik úgy fogalmazott, a véresre vertek elleni koncepciós eljárásokról volt szó. Az LMP saját közkegyelmi törvényjavaslatot adott be. Más előjellel, de azt minden fél megemlítette, hogy hasonló semmisségi jogszabály vonatkozott például az 1956 utáni megtorlás áldozataira.
forrás:mr1

Leave a Reply 384 megnézve, 2 alkalommal mai nap |
Tags: